Slučaj gostovanja Igora Vukića

Blagi zaključak Programskog vijeća HRT-a: Nitko kriv ni odgovoran za ‘uočene poteškoće u programskim sadržajima’

Siniša Pavić

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Sjednica je tako urodila prilično blagim zaključkom u kojem se ne odgovara na upit ni tko je kriv za emitiranje emisije ovakvog revizionističkog sadržaja, baš kao ni na upit tko je odgovoran za činjenicu da se Vijeće cijelu godinu bavi uratkom u kojem se, među ostalim i kako je rečeno, građanski odgoj poistovjećuje s pedofilijom, propagira necijepljenje djece, govori protiv antifašizma. Pače, nitko od nazočnog kompletnog čelništva HRT-a nije osjetio potrebu kazati išta, već će se o svemu očitovati – pismenim putem



Sjednici su htjeli nazočiti mnogi, od Antifašističke lige do Đure Glogoškog i Ivana Zvonimira Čička. Odbijeni su, jer nije u dvorani bilo mjesta. Uoči sjednice pred kapijom HRT-a prosvjed s desna, platforme suverenista. Pred kapijom Zorica Gragurić, Josip Jurčević, Žaljko Maršić. Oni su protiv cenzure, Kazimira Bačića, Reanata Kunića i Nine Obuljen Koržinek, a za Karolinu Vidović Krišto i Igora Vukića. Traže štošta, pa i ispriku vodstva HRT-a spomenutoj novinarki. Sve pod parolom – gonit ćemo vas istinom!


Ublažen je tako prijedlog Vlahe Bogišića s početak sjednice da zaključak bude kako na HRT-u vrijedi nulta tolerancija na ustaško nasljeđe. Zanemarena je konstatacija Saše Miloševića da HRT u svojoj ogradi od urednika i emisija u kojoj je gostovao Vukić ničim nije pokazao volju da spriječi da se slično ponovi. Nitko nije imao potrebu odgovoriti ni na njegov upit koje to stavove HRT zastupa. Nitko reagirao nije ni na činjenicu koju je izrekla Maja Sever da je emisiju »Dobar dan, Hrvatska«, ovakvu kakva je, na program stavilo aktualno programsko čelništvo, pa je samim tim i odgovorno. Ivica Maštruko ukazao je na neurastenično stanje u zemlji, koje se u svoj punini reflektira i na stanje na HRT-u.– Tu se radi o praktičnom konformizmu. Nedostatku hrabrosti i čvrstog uvjerenja. To je tipično prilagođavanje društvenoj klimi – kazao je Maštruko. Dean Šoša smatra da je na HRT-u do maksimalno zloupotrebljeno pravilo dviju strana, pa nasuprot znanstvenicima sjedaju zagovornici zemlje kao ravne ploče.– Treba nam nulta stopa na glupost – smatra Šoša. Kako reče Šoša, da mu je netko prije 15 godina kazao da je emisija poput ove s Vukićem moguća ne bi mu vjerovao, no sad nakon ovakve emisije vjeruje da nije nemoguće da za 15 godina na Savi opet nikne kakav logor.Ivu Lučića smetaju svi temati koji »kopaju po nacionalnim traumama«. Zorislav Lukić je Vukića ocijenio amaterom, ako ne i diletantom. Lučić je protiv sankcije i smjena. Bogišićje pak primjetio kako nema smisla prozivat urednicu za ono što je političkim elitama dozvoljeno govoriti.