Natjecanje na Neretvi

Bjelovarski Argonauti pobjednici 19. Maratona lađa

Hina

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL



NOVO 23.00 Dodjelom odličja pobjedniku 19. Maratona lađa ekipi Argonauti iz Bjelovara u subotu navečer u Pločama završena je ta manifestacija u kojoj posade u izvornim lađama preveslaju duž Neretve 22,5 kilometara od mosta u Metkoviću do pločanskog zaljeva. 


Ekipe Gusari iz Komina i ekipa Stabline, koje su zajedno ušle u cilj iza pobjednika, odbile su primiti odličja jer, kako su rekli predstavnici tih ekipa, Statutom Udruge lađara Neretve koja je organizator ovog maratona nije predviđena dioba mjesta.


Zlatne medalje članovima pobjedničke ekipe Argonauti iz Bjelovara uručio je Mate Granić, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, koja je pokroviteljica ovogodišnjega Maratona lađa.




Veliki prijelazni štit kneza Domagoja pobjedničkoj ekipi uručili su župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobrosolavić i Branko Bačić izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.


Pobjednička posada Argonauti iz Bjelovara također je dobila u trajno vlasništvo i mali štit kneza Domagoja. Pripala im je i novčana nagrada od 30.000 kuna koju je dodijelila Karlovačka pivara kao sponzor 19. Maratona lađa.


Nekoliko sati po ulasku u cilj 34 posade, koliko ih se ove godine natjecalo na Maratonu lađa, nije se znalo tko je osvojio drugo i treće mjesto.


Kasno večeras na pločanskoj pozornici na kojoj se proglašavaju najuspješnije ekipe Maratona lađa, došli su predstavnici ekipa Gusari iz Komina i Stabline te izvjestili kako odbijaju primiti odličja.


»Ekipama Gusari iz Komina i Stablina je rečeno da su obje osvojile drugo mjesto pošto su zajedno ušle u cilj, ali u Statutu Udruge lađara Neretve (organizatora maratona) stoji da se mjesta ne mogu dijeliti i stoga naše dvije ekipe neće uzeti medalje,« rekao je predstavnik ekipe Stablina.


Predstavnik ekipe Gusari iz Komina Ante Vuković je kazao da zbog toga što se ne zna tko je osvojio drugo, a tko treće mjesto na 19. Maratonu lađa njegova ekipa Gusari i ekipa iz Stabline ne žele primiti odličja.


NOVO 21.00 Pobjednik subotnjeg 19. Maratona lađa na Neretvi je ekipa Argonauti iz Bjelovara, i to je prvi put u povijesti toga natjecanja da je na Maratonu lađa pobijedila ekipa izvan doline Neretve.


Maraton lađa na Neretvi startao je u 17 sati iz Metkovića. Kuburaši Iz Marije Bistrice ispalili su plotune, a ispod lučkog Mosta u Metkoviću krenule su 34 lađarske posade iz čitave doline Neretve i kontinentalne Hrvatske te lađari iz susjedne BIH kao i stalni sudionici Maratona Salašari iz Sombora u Vojvodini.


Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje u starim izvornim plovilima-lađama, u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu, gdje su stigli večeras iza 19 sati.


Pobjedniku ekipi, Argonauti Bjelovar, bit će večeras uručen veliki prijelazni štit kneza Domagoja,te mali štit u trajno vlasništvo.Maraton lađa privukao je brojne osobe iz javnoga i političkog života.

Obraćajući se nazočnima prije starta u Metkoviću izaslanik predsjednice Republike, Mate Granić, istaknuo je kako je Maraton lađa ne samo veličanstveno amatersko sportsko natjecanje nego je i važan dio naše kulturne baštine.


»Jednako tako ovo je dio naše junačke tradicije Dubrovačko-neretvanske županije od Kneza Domagoja do Domovinskog rata i na to žitelji ovoga kraja mogu biti ponosni«, dodao je.


Nazočnima se u Metkoviću obratio i premijer u tehničkom mandatu Tihomir Orešković, koji je također istaknuo da je Maraton lađa iznimno važna hrvatska tradicijska manifestacija.


Na predsjedničinom brodu, na kojemu je domaćin njezin izaslanik Granić, bili su premijer Orešković, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Mosta Božo Petrov, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te ministri Ante Šprlje, Zlatko Hasanbegović, Vlaho Orepić kao i brojni istaknuti javni i kulturni djelatnici.


Sve okupljene sudionike i goste na startu su pozdravili gradonačelnica Metkovića, Katarina Ujdur, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, a prigodan recital izveo je knez Domagoj, glumac amater, Mario Jurković


Maraton tradicionalno organizira Udruga lađara Neretve, a duž Neretve svake ga godine prati više desetaka tisuća gostiju i turista.


—————-


Maraton lađa, 19. po redu počeo je u subotu u 17 sati sa startnog mjesta na Neretvi ispod mosta u Metkoviću, a natjecanje s broda prati Mate Granić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljice manifestacije.


Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje u starim izvornim plovilima-lađama u kojem lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu.


Obraćajući se nazočnima prije starta Granić je istaknuo kako je Maraton lađa ne samo veličanstveno amatersko sportsko natjecanje nego je i važan dio naše kulturne baštine.


»Jednako tako ovo je dio naše junačke tradicije Dubrovačko-neretvanske županije od Kneza Domagoja do Domovinskog rata i na to žitelji ovoga kraja mogu biti ponosni«, rekao je Granić. Dodao je kako je osobno sretan što kao izaslanik predsjednice Republike nazoči Maratonu lađa.Nazočnima se obratio i premijer u tehničkom mandatu Tihomir Orešković, koji je također istaknuvši kako je Maraton lađa iznimno važna hrvatska tradicijska manifestacija.

Na predsjedničinom brodu, na kojemu je domaćin njezin izaslanik Mate Granić, a koji prati ovaj maraton od Metkovića do Ploča su, uz ostale, premijer Orešković, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Mosta Božo Petrov, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te ministri Ante Šprlje, Zlatko Hasanbegović, Vlaho Orepić kao i brojni istaknuti javni i kulturni djelatnici.


Maraton tradicionalno organizira Udruga lađara Neretve, a duž Neretve prati ga više desetaka tisuća gostiju i turista.


Pobjedniku Maratona lađa večeras će u Pločama biti uručen veliki prijelazni Domagojev štit, te mali štit u trajno vlasništvo.