Optužbe za plagijat

Bivši ministar Barišić tuži Zovka i zbog duševih boli traži odštetu od 14.000 kuna

Ljerka Bratonja Martinović

ZAGREB – Bivši ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić podnio je zagrebačkom Općinskom sudu tužbu za klevetu protiv Jure Zovka, jednog od potpisnika prijave Sveučilištu u Augsburgu u kojoj se Barišića optužuje za autoplagiranje u doktorskoj disertaciji.Barišić od Zovka na ime duševnih boli traži odštetu od 14.000 kuna.

Povod za tužbu više je tekstova i medijskih istupa Jure Zovka, profesora s Instituta za filozofiju i jednog od suosnivača Hrvatskih studija.


Sporni su, među ostalim, Zovkova kolumna na portalu Dnevno.hr pod nazivom Kruh naš plagijatorski, gdje Zovko navodi kako je Barišić svojedobno smijenjen s pozicije ravnatelja Instituta za filozofiju zbog malverzacija i netransparentnog poslovanja. Barišić klevetom smatra i izjave Jure Zovka kako je HDZ evoluirao od zločinačke u plagijatorsku organizaciju, te izjave kojima ga naziva plagijatorom u emisiji Novi dan na N1 televiziji. Barišić se na tužbu odlučio nakon što je Sveučilište u Augsburgu ocijenilo da nema osnova za pokretanje postupka protiv Barišića temeljem prijave Jure Zovka i Ivana Đikića.


Ivan Đikić sličnu tužbu zasad nije primio.