Šok u finišu

Bernardić u deliriju vikao i brisao suze, Plenkoviću nedostajalo ’tisuću i nešto’ glasova

Portal Novilist.hr

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Photo: Igor Kralj/PIXSELL



Šokantan obrat dogodio se nakon što je DIP objavio svoje prve neslužbene rezultate izbora za Europski parlament. Trenutno je stanje, nakon gotovo 97 posto prebrojanih glasova, takvo da je HDZ izgubio, a SDP osvojio jedan mandat. Drugim riječima – i jedni i drugi izjednačeni su sa po 4 mandata. 


Skandiranje “SDP, SDP” dočekalo je šefa stranke Davora Bernardića koji je nakon objave prvih privremenih rezultata izbora bio jako emotivan, a u jednom trenutku je i brisao suze, javlja N1.


“Dragi prijatelji, hvala vam svima, hvala vam od srca”, rekao je Bernardić zahvaljujući poimence kandidatima i dijeleći “petice” i poljupce. U deliriju je vikao.




Velikim aplauzom ispraćena su imena svih kandidata, a najburnije je dočekano ime Ranka Ostojića.


“Ovo je naš zajednički uspjeh, uspjeh ujedinjenog SDP-a”, poručio je Bernardić dodajući kako je SDP obavio izvrstan posao zadnjih 40-ak dana i pokazao odgovonost i odlučivao o sudbini zemlje u EU-u.


 Prve službene rezultate izbora za Europski parlament komentirao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. “Ovo je ono što komuniciramo od samog početka, da HDZ ide osvojiti pet mandata i to se dogodilo”, kazao je Božinović. 


Na pitanje je li 16 posto glasova koliko je krajnja desnica preuzela HDZ-u te je li to razlog za alarm, Božinović je kazao kako nema govora o alarmu u trenutku kada se ostvaruje izborna pobjeda. “HDZ je stranka na vlasi i bio je meta svih živih kritika. Izašli smo s ljudima koji znaju što je Europa i koji će znati braniti hrvatske interese. Ovo je jedan transformacijski HDZ, HDZ koji se ukorjenjuje u desni centar. To je teži put, ali jedini ispravan put”, rekao je. 


“Rano je za bilo kakave analize, ostvarili smo ono što smo planirali”, rekao je na pitanje hoće li doći do određenih preslagivanja za parlamentarne izbore.


HDZ-ovci u nevjerici


HDZ-ovci su u nevjerici gledali govor Davora Bernardića, javlja Index. Baš nitko nije očekivao ovakav rezultat. 


 Jedan od nervoznih HDZ-ovaca je povikao na televizor: “Ajde kretenu!”. Drugi viče na televizor: “Ti ćeš riješiti probleme, jaka faca”.


HDZ-ovci su šokirani, ponavljaju kako ovakav rezultat ne može biti realan. Neposredno prije objave novih rezultata Željko Reiner je rekao da su zabili duplo više golova od SDP-a i da se računaju samo mandati, a ne postoci.



Plenković: Malo nam je nedostajalo!


Nakon 0.20 sati javnosti se konačno obratio predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković. Unatoč optimističnim riječima, vidjelo se da nije previše zadovoljan rezultatima. Najprije se zahvalio svima koji su radili u kampanji HDZ-a za izbor četvero njihovih kandidata koji će biti u Europskom parlamentu.


– Hvala još jednom i čestitke našim kandidatima. Moja druga poruka je poruka zadovoljstva, sada smo praktički došli na izlaznost od 30 posto, što znači da se birači identificiraju s europskim temama i da ti izbori postaju važni.


Čestitam također i svim drugim kandidatkinjama i kandidatima. Važno je da je HDZ na izbore išao samostalno, to je ispravna i dobra odluka, ono što se dogodilo je velika disperzija glasova, svi su se angažirali, u takvim okolnostima očito je da je 1000 i nešto glasova nedostajalo za peti mandat.


Time nisam zadovoljan, ali sam zadovoljan time da smo išli samostalno, osvojili smo četiri mandata. Ovo je proeuropska vlada, vodimo HDZ na proeuropski način. Zalagat ćemo se za europske vrijednosti u hrvatskom društvu, to će činiti naši zastupnici u Europskom parlamentu.


Hvala još jednom stožeru, svim mladima, županijskim organizacijama, svima koji su glasali za nas i izvan Hrvatske, rekao je Plenković u svom obraćanju, prenosi Index. 


Božinović: Bili smo meta svih živih kritika


Prve službene rezultate izbora za Europski parlament za N1 komentirao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


“Ovo je ono što komuniciramo od samog početka, da HDZ ide osvojiti pet mandata i to se dogodilo”, kazao je Božinović, dok još nisu bili poznati novi rezultati DIP-a, prema kojima je HDZ izgubio jedan mandat, koji je pripao SDP-u.


Na pitanje je li 16 posto glasova koliko je krajnja desnica preuzela HDZ-u te je li to razlog za alarm, Božinović je kazao kako nema govora o alarmu u trenutku kada se ostvaruje izborna pobjeda.


“HDZ je stranka na vlasti i bio je meta svih živih kritika. Izašli smo s ljudima koji znaju što je Europa i koji će znati braniti hrvatske interese. Ovo je jedan transformacijski HDZ, HDZ koji se ukorjenjuje u desni centar. To je teži put, ali jedini ispravan put”, rekao je. 


“Rano je za bilo kakave analize, ostvarili smo ono što smo planirali”, rekao je na pitanje hoće li doći do određenih preslagivanja za parlamentarne izbore. 


Kuščević: Naravno da nismo zadovoljni


“Naravno da nismo zadovoljni s četiri mandata i mislim da zaslužujemo pet mandata. Pričekao bih službene rezultate, ali već se sada vidi da smo pobjednici”, rekao je ministar uprave Lovro Kuščević.


“Napravit će se analiza izbornih rezultata, vidjet će se je li se pogriješilo u kampanji, ali ne bih pričao o analizi dok ne dođu svi podaci. Mislim da je najveći problem kampanje mali odaziv i što ljudi nisu shvatili kako naši zastupnici mogu pomoći Hrvatskoj kroz Europski parlament.


Ja bih pustio razgovore o odgovornosti dok ne vidimo službene rezultate. Ako rezultati ne budu kakve mi mislimo da bi trebali biti u nekim sredinama poduzet ćemo neke mjere”, rekao je Kuščević i dodao da je Andrej Plenković u središnjici stranke sa članstvom i da će se obratiti čim budu imali službene rezultate.