Šef SDP-a u Varaždinskoj županiji

Bernardić: Naš zadatak je OPG-ovima omogućiti sve preduvjete za konkurentnost i unaprijeđenje proizvodnje

P. N.

NL arhiva

NL arhiva



“Varaždinska županija i cijeli ovaj kraj je poznat po vrijednim ljudima u poljoprivrednoj proizvodnji, ali i po malim plaćama, zato je jedan od glavnih izazova koje SDP ima podići plaće u Hrvatskoj”, istaknuo je predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je danas skupa s predsjednicom Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbarom Antolić Vupora te ostalim stranačkim kolegama posjetio Sračinec te nazočio dijelu programa  “Plac na Gmajni” gdje se održala prezentacija starih zanata i obrta.


Istaknuo je kako žele podići minimalnu plaću, kako bi bila veća od 4,000 kuna i izmjenama poreznog sustava omogućiti rast plaća između 330 i 500 kn te kako je to tek početak. 


“Drago mi je vidjeti veliki broj ljudi koji sa svojim obiteljima stvaraju unutar OPG-ova. To je nešto najvrijednije što ovaj kraj ima i što svi moramo poticati. Svjedoci smo da je hrvatska poljoprivreda na nikad nižim razinama”, istaknuo je te dodao kako se poljoprivredna proizvodnja u zadnjih 30 godina prepolovila, iskoristivot europskih fondova, kad su upitanju poticaji za poljoprivrednike je na 30% i tu smo pri samom dnu EU, a ukupna iskoristivost EU fondova je 18% i tu smo na samom dnu. 




“Očito je da ova Vlada ne radi dobro. SDP ima plan kako udvostručiti poljoprivrednu proizvodnju. Ključni i dio tog plana su naši OPG-ovi, mali i srednji poljoprivredni proizvođači kojima se treba omogućiti sve preduvjete da postanu kako konkurentni i da nastave unaprijeđiivati svoju proizvodnju”, dodao je Bernardić.


Istaknuo je i da SDP ima plan kako osigurati plasman za male proizvođače, kako osigurati transparentan način dodjele poljoprivrednog zemljišta, jer se dodjeljivalo na sumnjive načine, te kako osigurati da izgradnjom malih farmi dignemo cijenu i omogućimo veće investicije, novo zapošljavanje i veću poljoprivrednu proizvodnju.


“Svaki potez ove Vlade išao je u korist velikima, a pogotovo uvoznicima. Naš zadatak je da u Hrvatsku vratimo poljoprivrednu proizvodnju te da male OPG-ovce stavimo tamo gdje im je mjesto – na sami vrh poljoprivrede u Hrvatskoj,” zaključio je Bernardić.