Predan prijedlog opoziva Vlade

Bernardić: Na glasanju o povjerenju Vladi bit će jasno tko je u kaljuži, a tko čist oko Agrokora

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Također očekuje da će za opoziv Vlade glasati »svi oni koji nemaju prste u pekmezu« i da će se svi zastupnici pogledati u ogledalo i stati na kraj ovoj moralnoj i korupcijskoj kaljuži koja trenutačno Vlada Hrvatskom



ZAGREB Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je, nakon što su u saborsku proceduru predali Prijedlog za pokretanje pitanje povjerenja Vladi RH, poručio da SDP ima odgovornost »raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada zbog slučaja Agrokor«.


Na glasanju o povjerenju Vladi bit će jasno tko je u kaljuži, a tko je čist, naglasio je Bernardić. Upitan koliko ta rasprava uopće ima smisla s obzirom na to da ne mogu skupiti 76 glasova potrebnih za opoziv Vlade, Bernardić je kazao da oni štite interes građana RH, dok sada gledamo izvlačenje novca iz Hrvatske pod izlikom spašavanja radnih mjesta.


Ponovio je i da je SDP već pokazao da je moguće u predstečajnoj nagodbi spasiti 30 tisuća radnih mjesta. Podsjetio je i da je na dan rasprave o lex Agrokor HDZ poslao amandman kojim je omogućio lešinarskom fondu da ima većinu u Vjerovničkom vijeću i da sudjeluje u upisu na imovinu Agrokora.


Lovci u mutnom




»Mi smo za dogovor svih vjerovnika i protiv odlaska Agrokora u stečaj, ali smo protiv izvlačenja novca i da netransparentnim procesima u Agrokoru upravlja lešinarski fond i da se drže one ‘drži vodu dok ortaci odu’, jer ovo je udruženi ortački pothvat u kojem sudjeluje Plenkovićeva Vlada kao lovci u mutnom«, ocijenio je čelnik SDP-a.


Ključno pitanje u ovom trenutku je gdje su novci hrvatskih građana i oni koje će tek morati platiti, ključno je »gdje su pare«, smatra Bernardić, dodavši da SDP u svakom svom mandatu oporavi Hrvatsku, a onda dođe HDZ, isprazni blagajnu i opet smo na koljenima.


Također očekuje da će za opoziv Vlade glasati »svi oni koji nemaju prste u pekmezu« i da će se svi zastupnici pogledati u ogledalo i stati na kraj ovoj moralnoj i korupcijskoj kaljuži koja trenutačno Vlada Hrvatskom.


Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izvijestio je da je za pokretanje opoziva Vlade prikupljen 31 potpis, 19 iz SDP-a i 12 iz ostalih oporbenih klubova stranaka, uz izuzetak Nezavisni za Hrvatsku. Riječ je, pojasnio je, IDS, GLAS, HSS, Živi zid, Most i Promijenimo Hrvatsku.


Upitan kada očekuje raspravu o povjerenju Vladi, kazao je da su spremni na svaki dan »od 7. do 30. dana kako to Poslovnik predviđa«. Bauk je rekao i da na raspolaganju imaju niz poslovničkih mogućnosti, uključujući i onu da istih 31 zastupnika traži smjenu samo predsjednika Vlade. Usto, i u roku manjem od šest mjeseci druga grupa zastupnika koja nije potpisala aktualnu inicijativu također može pokrenuti pitanje povjerenja Vladi, a sve će, dodaje, ovisiti o razvoju političke situacije.


Kao razlozi za pokretanje povjerenja Vladi RH u prijedlogu se navodi izostanak uvjerljivih odgovora i objašnjenja za evidentnu odgovornost Vlade za postupke koje u njeno ime provodi Ante Ramljak, povijest odnosa Ramljaka i tzv. »lešinarskih fondova«, je li HDZ pogodovao fondu Knighthead.


Hrvatska vozi još na gorivu koje je ostavila SDP-ova Vlada


Također, među ostalim, traže se odgovori na pitanja kako je strukturirano roll-up financiranje, imaju li svi u postupku isti tretman, je li tko imao povlaštene informacije i s kime ih je dijelio, što je s planom restrukturiranja kako bi se očuvala radna mjesta u Agrokoru i povezanoj industriji te koliki su troškovi konzultantskih usluga za lex Agrokor.


Predsjednik SDP-a Bernardić komentirao je i najavljeni rebalans proračuna i financijsku konstrukciju za iduću godinu, rekavši da SDP prijedlog i stavke još nije vidio.  No, iz svega je jasno, dodao je, da Hrvatska vozi još na gorivu koje je ostavila njihova, SDP-ova Vlada.


»Mi smo im ostavili auto, pun benzina, servisiran, a oni su uzeli auto, stisnuli gas do kraja, nestaje goriva, nisu mijenjali ulje, odnosno, nisu napravili nijednu reformu i očekuju da to dugo traje«, zaključio je dodavši da »SDP uvijek oporavi zemlju, a onda dođe HDZ i opet nas baci na koljena«.