Šef SDP-a

Bernardić: Hrvatska nema stabilnu parlamentarnu većinu i funkcionalnu Vladu

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

U vezi glasovanja bivšeg SDP-ovog zastupnika u Saboru Tomislava Sauche, Bernardić je rekao da je Saucha sve rekao svojim glasovanjem



Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je, nakon razgovora s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović o aktualnoj političkoj situaciji istaknuo da u Hrvatskoj ne postoji stabilna parlamentarna većina te da ima nefunkcionalnu Vladu bez četiri ministra i da se ne može čekati održavanje lokalnih izbora da bi se takvo stanje razriješilo.


Cijenu trgovačke koalicije, sklepane zbrda-zdola da bi se sačuvale fotelje platit će hrvatski građani, upozorio je Bernardić nakon razgovora s predsjednicom te dodao da to nije programska koalicija i ne jamči stabilnost.


»Izbor ministara, a posebice unutarnjih poslova pred turistčku sezonu se ne može i ne smije odgađati u interesu hrvatskih građana. Vlada treba pokazati da ima potporu parlamentarne većine«, izjavio je Bernardić novinarima nakon sastanka.




Upozorio je i da Hrvatska ima političku nestabilnost koja vodi u puno težu – ekonomsku te da su novi izbori jedini način da se vrati stabilnost i narušeno povjerenje i to što prije.


Upitan hoće li potpisati HNS-ovu inicijativu za opoziv Vlade, Bernardić je rekao da je Vlada suodgovorna za stanje u društvu te da je pozvao premijera Plenkovića da podnese ostavku i da se po povjerenje ide na nove izbore. »Vlada koja nema četiri ministra nije funkcionalna i to se može razriješiti imenovanjem novih ministara ili novim izborima«, poručio je Bernardić i dodao da Hrvatska nema vremena za čekanje.


Na pitanje je li on mogući novi premijer, Bernardić je rekao da je predsjednik stranke kandidat za premijera. O mogućnosti velike koalicije odgovorio je da je pozivao na razgovore, a da bi sada kada Plenković očito nema većinu pozivati na to bi bilo neiskreno i lažno i nešto što u ovom trenutku nije dobro za Hrvatsku.


U vezi glasovanja bivšeg SDP-ovog zastupnika u Saboru Tomislava Sauche, Bernardić je rekao da je Saucha sve rekao svojim glasovanjem.