HDZ-ov plan B?

Beljak objasnio zašto je dao potpise mandataru: ‘Plenković me zvao, a onda je došao Brkić’

Dražen Ciglenečki

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Zbog cijele ove situacije u stranci, uže vodstvo i saborski zastupnici praktično su svaki dan u središnjici HSS-a. Bili smo i kad je došao Brkić i potpisali smo se, ističe predsjednik HSS-a



ZAGREB  Žestoki sukob u HSS-u o političkoj budućnosti te stranke doveo je do toga je petero njihovih zastupnika potpisalo podršku Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje iduće Vlade čak prije HDZ-ovih koalicijskih partnera iz Mosta. Još je zanimljivije da su to učinili zapravo na neposredan poticaj samog Plenkovića, koji tako, čini se, želi napraviti pritisak na Most s čijim čelnim ljudima pregovara o formiranju parlamentarne većine.  


Predsjedništvo HSS-a odlučilo je 20. rujna da će Plenkoviću dati pet potpisa i njegovu Vladu pustiti na miru prvih 100 dana, ali do realizacija toga nije došlo dok prije nekoliko dana Plenković nije telefonski nazvao predsjednika HSS-a Krešu Beljaka.


– Plenković me nazvao i pitao je li još na snazi naša odluka da ćemo mu dati potpise podrške. Odgovorio sam da je to tako – rekao nam je jučer Beljak.




Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić nema više političku težinu u stranci kao u vrijeme Tomislava Karamarka, pa niti ne sudjeluje u pregovorima s Mostom. Ali, Plenković je upravo Brkića poslao u sjedište HSS-a po potpise.


– Zbog cijele ove situacije u našoj stranci, uže vodstvo, saborski zastupnici HSS-a, praktično smo svaki dan u središnjici HSS-a. Bili smo i kad je došao gospodin Brkić i potpisali smo se – ističe predsjednik HSS-a. No, ovo, tvrdi, nije nimalo utjecalo na status HSS-a u novom sazivu Sabora.


– Mi ćemo biti oporbena stranka i to smo jasno rekli i Brkiću. On nas je pitao gdje ćemo sjediti u Saboru i hoćemo li pri sastavljanju saborskih odbora biti u kvoti parlamentarne većine i kazali smo mu da ćemo sjediti s opozicijom i da ćemo biti u opozicijskoj kvoti. Naša je želja da Hrvatska čim prije dobije stabilnu Vladu, ali HSS u njoj neće sudjelovati.


Drukčija bi situacija bila da je Narodna koalicija imala namjeru pregovarati o Vladi, tada se, naravno, ne bismo potpisali Plenkoviću. Ali, Zoran Milanović je odmah poslije izbora odustao od pregovora s Mostom – naglašava Beljak, koji priznaje da je pogriješio kad je izjavio da će petero zastupnika HSS-a dati potpise Plenkoviću samo ako oni neće biti presudni za većinu, budući da stranačko predsjedništvo nije postavilo takav uvjet.


Međutim, ne misle svi u HSS-u da je gotova stvar da će stranka ostati u oporbi. Predvodnica struje koja zagovara suradnju s HDZ-om je Marijana Petir, ali kako je ona suspendirana sada se navodno u toj ulozi pojavljuje Nenad Matić, koji se kandidirao za predsjednika HSS-a prije nego što je odgođena izborna skupština. Neslužbeno doznajemo da je Matić i autor ideje da se HSS-ovci potpišu Plenkoviću, ali to je tada bilo u funkciji amortiziranja udara prohadezeovske frakcije u stranci.


– Ljudi poput Božidara Pankretića i Ante Markova rade pritisak da HSS uđe u izvršnu vlast, a Matić je sada njihov kandidat – kazao nam je jedan član Predsjedništva HSS-a.Sam Matić vrlo je o tome neodređen.

– O tome treba li HSS biti u oporbi ili dio parlamentarne većine odluku treba donijeti skupština stranke, rekao nam je Matić.