Rat institucija

Beljak: Svađe institucija sramote Sabor! Savjetnik predsjednice: Dobro je da se prepucavamo oko demografije

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Kakva je država stvorena, i kakva je država danas najbolje, kaže Beljak, govori odnos predsjednika Sabora iz HDZ-a i predsjednice države iz HDZ-a.



ZAGREB – Čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešo Beljak izjavio je u srijedu kako svađe hrvatskih institucija i odbijanje predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića “da se krene prema zajedničkoj sjednici Ureda predsjednice republike i Vlade” sramote Dan Hrvatskoag sabora, koji se danas obilježava.


“Ove svađe između hrvatskih institucija, a to jesu predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednica Republike, ovo skretanje pozornosti na probleme koje predsjednica pokušava napraviti na način da govori doista o velikim problemima, a to demografska katastrofa jest, to problemi blokiranih jesu i ovo nečuveno odbijanje predsjednika Sabora da krene prema zajedničkoj sjednici Ureda predsjednika i Vlade RH iz ne znam kojih razloga, sramote današnji dan”, rekao je Beljak u svojoj slobodnoj saborskoj raspravi.


Kakva je država stvorena, i kakva je država danas najbolje, kaže Beljak, govori odnos predsjednika Sabora iz HDZ-a i predsjednice države iz HDZ-a.




Predsjednicu je pozvao da “podeblja tematiku zajedničke sjednice” s, kako je ocijenio, ‘aferom koja je potresla Hrvatsku do nečuvenih razmjera’.


“Govorim o aferi Agrokor i o aferi hotmail, digne na višu razinu i zatraži da to bude prva točka te zajedničke sjednice. Zamolio bih gospodina Jandrokovića da to prihvati i da se nastavi razgovarati o tome gdje je nestalo 500 milijuna kuna, a ne da to bude nešto što je eto, stavljeno manje-više iz dana u dan pod tepih”, isticao je Beljak.


Traži i da predsjednica Republike inzistira da se nastavi rad istražnog povjerenstva, odnosno saborskog povjerenstva za aferu Agrokor, da ta tema, kaže, ne padne pod tepih.


“Da se ne bavimo iako bitnim stvarima, ali u ovom trenutku ipak manje bitnim jer i demografska katastrofa, iseljavanje stanovništva je dobrim dijelom rezultat nepovjerenja naših mladih sugrađana u pravosuđe, nepovjerenja u politiku, nepovjerenja upravo zbog toga što se o takvim aferama ne razgovara pa onda mladi ljudi ne žele ništa drugo nego iseliti”, ustvrdio je Beljak.


Akrap: Prepucavanje premijera i predsjednice je zdravo jer se tako ističe tema demografije


S druge strane, savjetnik predsjednice RH za demografiju Anđelko Akrap u srijedu je uoči svečanosti obilježavanja Dana Hrvatskog sabora novinarima izjavio da je pitanje demografije “ključno za biološki i ekonomski opstanak Hrvatske”.


Na pitanje o prepucavanju premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović oko sazivanja sjednice Vlade na temu demografije, kazao je da to “smatra čak i zdravim, u smislu da se istakne ta tematika”, no, dodaje kako on to ne bi kvalificirao prepucavanjem.


“Pitanje demografije je krucijalno i stalno prisutno. Bilo bi dobro da dođe do dogovora predsjednice i premijera. Materijale za sjednicu Vlade mu nije ni slala jer mu je prvo predložila nekoliko termina za sazivanje sjednice, a kako nije dobila odgovor o nekom terminu, nije ni slala materijale”, kazao je Akrap koji je na svečanosti u Saboru bio u funkciji predsjedničina izaslanika. Istaknuo je kako materijali na temu demografije postoje jer cijeli tim radi na njemu već duže vrijeme.


“Na Vladi bi se raspravilo o tim mjerama, postiglo suglasje koliko je moguće i izašlo u javnost s prijedlogom. Nije to nametanje stavova, to je temelj za raspravu, a predsjednici je jako stalo do toga jer je to bilo u njenom programu. Problem se može početi rješavati”, smatra Akrap. Prema njegovu mišljenju, predsjednica Grabar Kitarović svoje će mjere predstaviti 11. lipnja, jer je to jedan od datuma koji je predložila za održavanje sjednice Vlade.


Istaknuo je da je važno da se dosta govori o problemu demografije na koji se upozorava već dugo. “Demografi upozoravaju da se ne radi dovoljno. Malo nas je, ali suglasni smo jer je to politika biološkog opstanka, a ne politika lijevo-desno. Sve strukture hrvatskog društva moraju postati svjesne toga. Kada se ta problematika vrati u srž, dosta smo postigli. Nema pozicija, opozicija, to je zajednički problem svih nas”, poručio je Akrap.


Naglasio je da je program pripreman u Uredu predsjednice razvojni i zadire u sve segmente i uključuje razvoj sela i gradova kao nositelje razvoja. “Činjenica je da su za provedbu tog programa potrebna određena financijska sredstva, ali u budućnost treba ulagati”, zaključio je Akrap.