Afera Agram

Bandić može na slobodu uz jamčevinu i zabranu obavljanja gradonačelničke dužnosti

Ana Raić Knežević

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, osumnjičen u aferi Agram moći će izaći iz istražnog zatvora nakon što uplati jamstvo od petnaest milijuna kuna, no kad izađe na slobodu neće smjeti obnašati gradonačelničku dužnost



Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, osumnjičen u aferi Agram moći će izaći iz istražnog zatvora nakon što uplati jamstvo od petnaest milijuna kuna, no kad izađe na slobodu neće smjeti obnašati gradonačelničku dužnost.


Odlučio je tako sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec prihvativši Bandićevu jamčevinu, ali istovremeno iskoristivši mogućnost da prvom čovjeku Zagreba zabrani uplitanje u gradsku politiku.


Na tu odluku suda USKOK se može žaliti pa će Bandić na eventualni izlazak iz Remetinca još nekolikio dana pričekati.




Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda prihvatio je jamčevine koje su za obranu sa slobode ponudili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suosumnjičenici u aferi Agram koji se i dalje nalaze u Remetincu. Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman kazala je nakon ročišta da je sudac istrage prihvatio Uskokov prijedlog da se osumnjičenicima odredi istražni zatvor, ali je ostavio mogućnost da se svi brane sa slobode uz položene jamčevine koje su veće nego ranije. »Također zabranio im je i kontakt sa svjedocima, ali i obavljanje profesionalne djelatnosti«, kazala je tužiteljica.


Novo ročište počelo je iza 13 sati, a zakazano je nakon što je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u srijedu ukinulo prošlotjednu odluku suca istrage da prihvati jamčevine u rasponu od 100.000 do 4,5 milijuna kuna za sve osumnjičene u aferi Agram, kojima ranije nije omogućeno da se tijekom istrage brane sa slobode, osim za gradonačelnika Bandića, kojemu je ponovno određen istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecao na svjedoke i ponoviti nedjela za koja ga tereti Uskok.


Od osumnjičenih u aferi Agram iz Remetinca su prvi izašli pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus. Osim Bandića iza rešetaka su ostali šef Holdinga Slobodan Ljubičić, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, vlasnik tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.