Rasprava o Mariću

BURAN DAN NA MARKOVOM TRGU Maras Plenkoviću: ‘Show me the numbers’

P. N.

Prije početka sjednice, Mostov Nikola Grmoja pozvao je na raspuštanje Hrvatskog sabora. Most je spreman na raspuštanje Sabora, pitajte druge jesu li spremni na isto, kazao je Mostov Nikola Grmoja



Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o SDP-ovom prijedlogu opoziva ministra financija Zdravka Marića, dok je glasovanje o toj točki predviđeno za četvrtak.


Klub zastupnika SDP-a podnio je prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću, a taj je prijedlog svojim potpisima podržalo 46 saborskih zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, Snage i HSU-a.


U prijedlogu za opoziv SDP navodi kako je ministar financija Marić prije dolaska u Vladu u Agrokoru bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala, te zaključuju da sama ta činjenica znači kako se Marić u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa treba izuzeti iz svih postupaka i odluka koje bi mogle utjecati na koncern Agrokor.




NOVO! 13:15 Davor Bernardić obratio se novinarama u Saboru, a ključna stvari iz njegovog izlaganja je činjenica da nije siguran kako će glasovati članovi njegove stranke. Osim toga, na Dan slobode medija Plenković je “opleo” po novinarima izjavivši kako “zna da nije miljenik medijskih plaćenika”. Više pročitajte OVDJE 


NOVO! 12:05Nikola Grmoja je Plenkovića podsjetio na ono što je rekao o lojalnosti.


– Nisam se mislio baviti lojalnošću, ali bih vas podsjetio. Ministar Marić je u prošloj Vladi izigrao povjerenje Tihomira Oreškovića i svih ljudi koji su mu davali potporu. Kao mandatar je pokušao s Tomislavom Karamarkom složiti većinu. Mislite li da nas je pitao? Vi pričate o lojalnosti ministara Mosta?


NOVO! 11:41 – U sabornici je sve zabavnije;


“Show me the numbers”, poručio je Plenkoviću Gordan Maras, a on mu odvratio – “ne, show you the numbers”.


– Dobro citirate filmove, opozicija vam dobro čini, fit ste, šlank ste. Odgovorite vi meni na pitanje. Imate li vi brojeve, kazao je Plenković.


– Tebi Andrej ne godi vlast, bio si puno simpatičniji u opoziciji, uzvratio je Maras.


NOVO! 11:25 – Premijer Plenković govorio je u obranu ministra Marića, ali je vrijeme više iskoristio za obračun s bivšim partnerima iz Mosta. Više pročitajte OVDJE.


Sam Marić je također odbacio sve optužbe na svoj račun.


NOVO! 10:19Šef SDP-a Davor Bernardić poslao je poruku Mariću.


– Ovo je pitanje obraza i odgovornosti Da imate odgovornost, sami bi otišli. Pravo je pitanje zašto ste u ovakvu situaciju doveli HDZ i premijera Plenkovića. Postoji puno jača interesna veza koja štiti jednog čovjeka mimo interesa Hrvatske. Sutra ćemo glasati, no manje je važno kako će proći glasanje. Sutra ćemo moći vidjeti tko će braniti princip, a tko će braniti interese, rekao je i dodao da je SDP spreman Hrvatskoj vratiti budućnosti i po treći put.


– Postoji razlika između političara i državnika. Političar misli na naredne izbore, a državnik na nove naraštaje. Sukob interesa je OIB ove vlade, kazao je uz ostalo Bernardić.


Bernardićev govor bio je prilično neobičan, što je izazvalo prilično reakcija zastupnika pozicije. Više pročitajte OVDJE.


NOVO! 10:02Premijer Plenković je krenuo prema sabornici prilično dobro raspoložen. Kaže da ništa nije čuo o prijevremenim izborima.


– Imam sve konce u rukama, vidjet ćete, rekao je.


NOVO! 9:54 – MOST-ov Nikola Grmoja poručio je da je premijer Plenković prevario građane.


– Premijer nema većinu. Prevario je građane štiteći kriminal u Agrokoru. Arhitekti ovog plana, Šeks, Božinović i ostali su shvatili da nemaju većinu i žele agoniju produžiti do iza lokalnih izbora. Premijer se mora ispričati hrvatskim građanima i reći da je destabilizirao zemlju. Prevario je građane i zato mora odgovarati, zaključio je.


NOVO! 9:51Dražen Bošnjaković (HDZ) uglavnom je hvalio uspjehe aktualne vlade.


– Hrvatska danas ima veći rast BDP-a, Hrvatska je zemlja s najmanjim deficitom u EU, zemlja u kojoj stopa zaposlenosti raste. Zemlja u kojoj se polako rješavaju problemi na granici. Alternativa je što? Vlada SDP-a? Šesta najgora vlada na svijetu. Nemate program i ideju što s ovom zemljom. Bili ste na sceni i pokazali što znate, zaključio je.


NOVO! 9:48 – Peđa Grbin (SDP) govorio je o lex Agrokoru.


– Govorite o tome kako će lex Agrokor spasiti hrvatsku ekonomiju. A koja je istina? Mali dobavljači su prisiljeni isporučivati robu Agrokoru a za to ne dobivaju naknadu. Dragi kolege, Gazda je otišao, ali su Gazdine navike ostale i u vašoj izvanrednoj upravi. Ova Vlada je pokazatelj da nam nitko izvana ne može napraviti štetu, kakvu smo sami sebi sposobni učiniti. I zato ova Vlada mora otići, rekao je Grbin i pobrao pljesak dijela zastupnika.


NOVO! 9:37Ivan Lovrinović je izjavio da neće podržati ni Zdravka Marića, ni Božu Petrova.


– Od njega kao saborski zastupnik očekujem da poštuje logiku, dodao je. 


NOVO! 9:30 – Sjednica uobičajeno počinje stankom – zatražili su je uglavnom svi klubovi.


NOVO! 9:27 – Prije početka sjednice, Mostov Nikola Grmoja pozvao je na raspuštanje Hrvatskog sabora.


– Most je spreman na raspuštanje Sabora, pitajte druge jesu li spremni na isto, kazao je za N1 Mostov Nikola Grmoja.