Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 4
Sutra: 3° 3° 4
22. siječnja 2019.
Ispis članka: BORBA PROTIV OSPICA Necijepljenoj djeci u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabranjen odlazak u vrtić - Novi List

NoviList.hr

BORBA PROTIV OSPICA Necijepljenoj djeci u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabranjen odlazak u vrtić

Suzbijanje epidemije

13. lipanj 2018 12:23

Napisao: HINA

Niti djelatnici koji se ne mogu cijepiti ne smiju dolaziti na posao u vrtić. Zabrana vrijedi i za djecu koja imaju kontraindikacije za cijepljenje

NL arhiva

DUBROVNIK Referentni centar za epidemiologiju Ministarstva zdravstva naložio je dječjim vrtićima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji da djeci koja nisu cijepljena protiv ospica zabrane pohađanje vrtića dok se ne procijepe, a niti djelatnici koji se ne mogu cijepiti ne smiju dolaziti na posao.

Zabrana vrijedi i za djecu koja imaju kontraindikacije za cijepljenje.

Riječ je o mjeri sprječavanja i suzbijanja ospica, koje se na području Dubrovačko-neretvanske županije šire od 25. svibnja. Kao razlog ovih mjera navode se 'rizični čimbenici za pojavu i širenje epidemije ospica': nizak cjepni obuhvat, grupiranje slabo procijepljene djece u dječjim vrtićima i prenapučenost vrtića.

Uz to, svi djelatnici vrtića koji nemaju dokumentirana dva cijepljenja protiv ospica ili laboratorijsku potvrdu preboljenja tog virusa, moraju se cijepiti protiv ospica, rubeole i zaušnjaka, ako nemaju kontraindikacije. Ako ih imaju, do daljnjega ne smiju dolaziti na posao.