Predsjednik SDP-a o aferi hotmail

BERNARDIĆ TRAŽI OSTAVKU PREMIJERA Zahtijevamo reakciju DORH-a i kažnjavanje odgovornih

Hina

Afera Fimi-media je, s obzirom na događaje u Agrokoru, dječja igra, kaže Bernardić / Snimio Darko JELINEK

Afera Fimi-media je, s obzirom na događaje u Agrokoru, dječja igra, kaže Bernardić / Snimio Darko JELINEK

»Danas se potvrdilo da je Plenković cijelo vrijeme znao za aferu 'tešku' 500 milijuna kuna i sadržaj e-mailova. Očito je šutnjom i nečinjenjem prikrivao kaznena djela kao što su trgovanje informacijama i pogodovanje, što se mora okarakterizirati kao zloporaba položaja i ovlasti. Prikrivanje inkriminirajućih radnji je po hrvatskim zakonima također kazneno djelo«, istaknuo je Brenardić



ZAGREB Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je, nakon neopozive ostavke potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog afere »Hotmail«, zatražio ostavku premijera Andreja Plenkovića, kažnjavanje odgovornih i izbore.


Bernardić je na konferenciji za novinare optužio Plenkovića za prikrivanje kaznenih djela i ustvrdio da bi u normalnim europskim zemljama ostavka premijera bila stvar političke odgovornosti.


»Danas se potvrdilo da je Plenković cijelo vrijeme znao za aferu ‘tešku’ 500 milijuna kuna i sadržaj e-mailova. Očito je šutnjom i nečinjenjem prikrivao kaznena djela kao što su trgovanje informacijama i pogodovanje, što se mora okarakterizirati kao zloporaba položaja i ovlasti. Prikrivanje inkriminirajućih radnji je po hrvatskim zakonima također kazneno djelo«, istaknuo je Brenardić.




»Poručujem predsjedniku Vlade da ovim činom priča ne završava nego tek počinje. S obzirom da je ovdje riječ o javnom priznanju, pozivam DORH da napokon reagira sukladno hrvatskim zakonima. Tražimo kažnjavanje odgovornih i izbore«, rekao je Bernardić.


Podsjetio je da SDP već godinu dana upozorava na sve nepravilnosti, a zadnjih nekoliko mjeseci traži reakciju nadležnih institucija, s obzirom na stanje u Agrokoru. »DORH mora postupiti po službenoj dužnosti i pozivam ih da postupe po hrvatskim zakonima«, apelirao je čelnik SDP-a.


»Danas smo svjedočili činu službenog priznanja i potvrde predsjednika Vlade HDZ-a i HDZ-a na sve što smo zadnjih mjeseci upozoravali, a vezano je uz najveću korupcijsku aferu u hrvatskoj povijesti. Afera Fimi-media je, s obzirom na događaje u Agrokoru, dječja igra«, kaže Bernardić.


U loše isplaniranom igrokazu pred novinarima, Plenković se nekoliko puta osvrnuo na rokove, tražeći alibi u kratkoći vremena u kojem se cijeli postupak planirao i odvijao. To ne može biti olakotna okolnost za sve nepravilnosti i kriminal koji se događa u Agrokoru, smatra Bernardić.


Svjedoci smo po drugi put, nakon što je morao otići povjerenik Ante Ramljak, da je cijeli proces kontaminiran i stoga s pravom strepimo za njegov konačni ishod. Nema nagodbe, nema Stalnog vjerovničkog vijeća, jedino čega ima napretek jest strah za radna mjesta u Agrokoru, kaže čelnik SDP-a.


»Bivša potpredsjednica Vlade poručuje kritičarima da su se lovili za detalje pa sam, slušajući je, stekao dojam da ona odlazi zbog zasluga. Bilo bi smiješno da nije tragično«, zaključio je Bernardić.