Ruski veleposlanik

Azimov o LNG-u: ‘EU bi trebala, umjesto SAD-a, za strateškog partnera izabrati Rusiju jer ne krši ugovore’

Jagoda Marić

Alvar Azimov / Snimio Denis LOVROVIĆ

Alvar Azimov / Snimio Denis LOVROVIĆ

Odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara o gradnji LNG terminala, Azimov je kazao da nema ništa protiv LNG terminala u Hrvatskoj, ali da LNG nikada neće biti konkurentan ruskom plinu i da će Europska unija i Hrvatska uvijek trebati ruski plin



ZAGREB Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov savjetovao je Europskoj Uniji, pa i Hrvatskoj, da bi, umjesto Sjedinjenih Američkih Država za strateškog partnera trebali izabrati Rusiju jer je riječ o puno pouzdanijem partneru.


Pri tome je ustvrdio da je Rusija pouzdana jer nikad ne mijenja ugovore za razliku od SAD-a. Odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara o gradnji LNG terminala, Azimov je kazao da nema ništa protiv LNG terminala u Hrvatskoj, ali da LNG nikada neće biti konkurentan ruskom plinu i da će Europska unija i Hrvatska uvijek trebati ruski plin.


Ustvrdio da će ruski plin uvijek biti jeftiniji, pa se zapitao zašto bi onda hrvatski poslovni ljudi kupovali ukapljeni plin iz LNG-a. Objasnio je da će  Rusija ove godine u Hrvatsku isporučiti dvije milijarde prostornih metara plina što je 60 posto hrvatskih potreba, dodajući da Rusija nema problema s izvozom.




– Ali apsolutno sam siguran da će Europska unija i Hrvatska uvijek trebati ruski plin. Mi nikada ne mijenjamo ugovore. A za Amerikance, ne znam. Oni praktično prijete trgovinskim ratom Europskoj uniji. A oni su strateški partneri. Mislim da bi strateški partner Europskoj uniji trebala biti Rusija, poručio je danas Azimov nakon gospodarskog foruma Zagreb – Sankt Petersburg.