Mali nakladnici upozoravaju na propuste na tržištu školskih knjiga

Apsurd školskih udžbenika: djecu još uče da je Sanader premijer, a Mesić predsjednik

Tihomir Ponoš

Zakon pogoduje velikim nakladnicima i ne osigurava zaštitu autorskih prava i tehnološki napredak, odnosno uvođenje elektroničkih knjiga, a ovakvi apsurdi događaju se jer se udžbenici odabiru na četiri godine



ZAGREB  Mali i specijalizirani nakladnici školskih udžbenika upozoravaju da tržište školskih udžbenika nije kvalitetno regulirano, a postojeći propisi favoriziraju velike nakladnike koji imaju gotovo monopol, ne osigurava zaštitu autorskih prava i ne omogućava tehnološki napredak i uvođenje elektroničkih udžbenika.


Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske i direktor Algoritma Neven Antičević kazao je da postojeći sistem pogoduje velikim nakladnicima udžbenika. Kao primjer je naveo odredbu prema kojoj u upotrebi mogu biti samo udžbenici za koje se odlučilo barem 10 posto nastavnika.


Ta je odredba diskriminatorna jer mali i specijalizirani nakladnici udžbenika ne mogu u mjesec dana, koliko imaju na raspolaganju, obići teren, odnosno 2.500 osnovnih škola i više od 400 srednjih.


Autorska prava




Antičević je upozorio i da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta tolerira korištenje fotokopiranih udžbenika zbog ekonomske situacije, čime se krše autorska prava. Antičević je upozorio i da proces odabira udžbenika pogoduje korupciji.


Grupacija specijaliziranih nakladnika školskih udžbenika traži izmjene Zakona o udžbenicima i to ukidanje odredbe o desetpostotnoj zastupljenosti, zabranu korištenja fotokopija, slobodno formiranje cijena udžbenika, pojednostavljivanje postupka odobravanja udžbenika, omogućavanje svakom učitelju da samostalno može izabrati udžbenik. Robert Šipek, voditelj Grupacije i direktor Sysprinta izjavio je da četverogodišnji ciklus odabira udžbenika doveo do toga da su neki udžbenici već sada zastarjeli, pa djeca uče da je predsjednik Republike Stipe Mesić, a Vlade Ivo Sanader.


Postojeća zakonska rješenja treba mijenjati jer ne osiguravaju ravnopravnu tržišnu utakmicu, a 2013. i najavljene izmjene Zakona o udžbenicima prilika su za poboljšanje. Šipek je kazao i da su svoje prijedloge dostavili Ministarstvu te da im je ministar Željko Jovanović najavio ukidanje odredbe o desetpostotnoj zastupljenosti, odabira udžbenika u dva kruga, te prihvaćanje digitalnog udžbenika kao samostalnog. Mali nakladnici kontroliraju oko 16 posto tržišta udžbenika koje se procjenjuje na 400 milijuna kuna.


Osječki preprodavači


Na probleme oko školskih udžbenika upozorila je ovih dana i Grupacija knjižara Hrvatske Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Oni su podnijeli prijavu zbog, kako navode, nezakonite prodaje školskih mapa i udžbenika u osječkim školama.


– Izdavačke kuće, poput Profila, Školske knjige, ali i drugih, izravno, preko svojih predstavnika, ali i preko profesora, prodaju u školama knjige i mape, i to za gotovinu i bez izdavanja računa, što je zabranjeno, i  naravno, uz proviziju. Takvo nezakonito poslovanje ide na štetu državnog proračuna, ali i nas ovlaštenih knjižara koji se tim poslom legalno bavimo i za koji smo registrirani prema Zakonu o trgovačkim društvima, kaže Marijan Kuduz, predsjednik Grupacije knjižara Hrvatske i član Vijeća Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.


Kuduz dodaje da takvo ponašanje šteti njima, knjižarima, koji legalno rade i za svaki prodani udžbenik kupcu izdaju gotovinski račun te na temelju tako obavljene prodaje plaćaju sva propisana davanja državi.


–  Osim toga, postavlja se pitanje kakav je moral profesora koji se pojavljuju u ulozi preprodavača a ne profesora i koji ucjenjuju učenike, zbog vlastite materijalne koristi. Dakle, od takvih prljavih radnji imamo štetu svi, i mi knjižari, i državni proračun, ali i učenici i njihovi roditelji, kojima se na takav način uskraćuje kreditna prodaja za koju knjižare pružaju mogućnost, ističe Kuduz.



 - ukidanje odredbe o desetpostotnoj zastupljenosti - zabranu korištenja fotokopija - slobodno formiranje cijena udžbenika - pojednostavljivanje postupka odobravanja udžbenika - omogućavanje svakom učitelju da samostalno može izabrati udžbenik