Branko Bačić najavio

Antifašizam – politički stav i program HDZ-a: Odbor za veterane povlači amandman o Danu antifašističke borbe

Hina

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Najavu HDZ-ovca Steve Culeja da će "vidjeti hoće li glasati za Vladin zakon" Bačić je popratio komentarom kako je to njegova stvar, ali da do glasovanja 14. studenoga još ima vremena.



ZAGREB – Klub zastupnika HDZ-a odlučio je da će Odbor za ratne veterane, nakon što ga Vlada odbije, povući amandman kojim traži da Dan antifašističke borbe više ne bude državni blagdan, nego spomendan, izvijestio je novinare nakon sjednice predsjednik Kluba Branko Bačić.


Bačić je izvijestio kako je predsjednik Odbora Josip Đakić na Klubu vrlo jasno rekao kako je došlo do predlaganja tog amandmana, te su se dogovorili da će on u potpunosti podržati Vladin prijedlog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, kao i ostali članovi Odbora.


“Đakić je na Klubu bio eksplicitan da će podržati zakon. Do 14. studenoga još ima vremena, a stav Kluba je da se podrži zakon i odluka stranke, koja se jasno odredila prema ovom zakonu“, kazao je.




Najavu HDZ-ovca Steve Culeja da će “vidjeti hoće li glasati za Vladin zakon” Bačić je popratio komentarom kako je to njegova stvar, ali da do glasovanja 14. studenoga još ima vremena.


“Pričekajmo da vidimo kako će glasovati Culej, a stav Kluba je da se podrži zakon i odluka stranke, a stranka se na svom Predsjedništvu vrlo jasno odredila prema ovom zakonu. Naši amandmani taj prijedlog dopunjuju u duhu onoga što mi promišljamo”, kazao je Bačić.


Čini mi se da je dio vanjskih članova Odbora predložio amandman


Vezano za amandman Odbora za veterane rekao kako je očito da je dio članova, čini mu se vanjskih, predložilo izmjenu zakona. “Mi u HDZ-u smo jasno rekli što mislimo i kako nastupamo prema 22. lipnja kao Danu antifašističke borbe i pri tome ostajemo. Ovaj prijedlog zakona harmoniziran je s izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava, u kojemu je jasno predsjednik Tuđman napisao da su temelji državne suverenosti RH u odlukama ZAVNOH-a nasuprot uspostavi NDH i u događanjima u Domovinskom ratu”, poručio je.


Iz tih izvorišnih osnova, dodao je Bačić, nastao je prijedlog ovog zakona “i to je politički stav i program HDZ-a”. “Oni koji to ne razumiju očito ne shvaćaju ni izvorišne osnove Ustava ni program HDZ-a. Prema tome, Klub HDZ-a, a i poslijepodne Predsjedništvo i Nacionalno vijeće još će jednom osnažiti tu politiku ovog vodstva HDZ-a koje ostaje čvrsto na doktrini dr. Franje Tuđmana“, istaknuo je Bačić.


Naglasio je kako očekuju od svakog člana, pogotovo dužnosnika i zastupnika HDZ-a, da tu doktrinu i program HDZ-a provode u onim odlukama kada stranka to na svojim tijelima zahtijeva i očekuje od svakog svog dužnosnika.


Novinari su Bačića pitali o stavu stranačkog kolege Steve Culeja, koji se nije decidirano izjasnio odustaje li od spornog amandmana, na što je odgovorio kako je shvatio da Culej želi da se izmijeni naziv blagdana 18. studenoga, odnosno da ne piše kako je to dan kojim se odaje počast svim žrtvama u Domovinskom ratu, nego da piše “žrtava velikosrpske agresije”.


Ponovio je kako su u HDZ-ovu Klubu ostali pri stavu koji je Vlada predložila te će na tome ćemo inzistirati. Ipak, dodao je kako će glasovanje o tom prijedlogu zakona biti idući četvrtak, pa će “do tada još razgovarati”.


Stier nije mislio na nekoga iz HDZ-a, nego na druge koji se pozivaju na Tuđmana


Upitan za opasku HDZ-ovca Davora Ive Stiera, koji je na Facebooku napisao da bi “bilo krivo šutjeti i dozvoliti nekima da zlonamjerno manipuliraju s imenom Franje Tuđmana kako bi pod krinkom antifašizma rehabilitirali jugoslavensku komunističku diktaturu“, Bačić je odgovorio da je razgovarao s njim te da nije mislio ni na koga iz HDZ-a, nego na neke druge na političkoj sceni koji se na Tuđmana pozivaju onda kada im odgovara.


“Nije mislio na Plenkovića, a pitajte Davora na koga je mislio kada je govorio o pozivanju Tuđmana i njegov antifašizam kad im to odgovara, a kada ne, onda bi ga optužili za korupciju“, dodao je.


Bačić je najavio da će HDZ podnijeti amandman, a Vlada ga prihvatiti, kojim će spomendan donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države postati Dan pripojenja Međimurja s Hrvatskom.


Prije Bačića, Đakić je kratko novinarima rekao da će o amandmanu još razmišljati i razgovarati, pitati kolege na Odboru pa odlučiti.


Culej: Još ću vidjeti hoću li glasovati za Vladin prijedlog


I Culej je, na pitanje hoće li povući amandman, neodređeno rekao “još ništa ne znam” te da će vidjeti hoće li glasovati za Vladin prijedlog.


“Na Klubu je bila rasprava o tome, ali za mene još nije završena. Moj stav je jasan, da Hrvatska još nije dovoljno sazrela država u kojoj bi cijela nacija mogla slaviti određeni datum. Dok pola naroda jaduje, pola će blagovati“, istaknuo je i dodao kako se o tome tek sada izjašnjava jer je sada zastupnik u Saboru, a “prije nas nitko ništa nije pitao”.


O bojazni od mogućih sankcija u stranci kazao je: “Ja se u životu bojim jedino dragog Boga i suda moje obitelji i moga naroda. Nisam spreman izaći iz stranke. Ja sam ušao sam u tu stranku i ja ću odlučiti hoću li, kada ću i kako ću izaći”. Na dodatno pitanje što ako ga izbace iz HDZ-a, Culej je uzvratio: “Od volje im k’o Šokcu post“.