'Ujedinjenje liberala'

Anka Mrak-Taritaš: HNS je smiješan, oni su prevaranti

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Kad ste mi rekli za to, mislila sam da se šalite, ali očito se ne šalite, očito je zbilja u pitanju, rekla je



ZAGREB Predsjednica Glasa Anka Mrak-Taritaš odbacila je u srijedu mogućnost koalicije ili bilo kakve suradnje s HNS-om, ocijenivši da je poziv te stranke na ujedinjenje liberalnih opcija u najmanju ruku smiješan jer su odabravši koaliciju s HDZ-om prevarili i Zorana Milanovića i birače.


HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar ustvrdio je u srijedu da su europarlamentarni izbori pokazali koliko je liberalna ideja u Hrvatskoj razjedinjena, pa bi bilo nužno da se stranke liberalne opcije ujedine i zajedno izađu na neke od nadolazećih izbora.


»Kad ste mi rekli za to, mislila sam da se šalite, ali očito se ne šalite, očito je zbilja u pitanju. HNS je najmanje pozvan da poziva bilo koga na bilo kakvo ujedinjenje. Još je vrlo neobično da HNS kaže da će podržati Zorana Milanovića«, kazala je Mrak Taritaš novinarima u Hrvatskom saboru.




»Pa HNS je prevario Zorana Milanovića, a netko tko prevari jedanput napravit će to i drugi i treći put. HNS je taj koji je bio na listi zajedno s Milanovićem, dogovorio izlazak na parlamentarne izbore, prevario Milanovića i otišao dalje s Andrejem Plenkovićem. Kad napravite jedanput, napravit ćete to svaki put«, ustvrdila je Mrak -Taritaš.


Svatko tko ide s HNS-om treba biti vrlo oprezan


Stoga je u potpunosti odbacila bilo kakvu mogućnost da Glas ide u koaliciju ili bilo kakvu suradnju s HNS-om.


»HNS je svoj put rekao kako će ići, oni su ti koji obmanjuju svoje birače jer jednom mogu na jedan način, drugi put na drugi. Svatko tko ide s HNS-om treba biti vrlo oprezan i vidjeti koja će biti budućnost HNS-a, a ovdje je očito neka panika u pitanju«, smatra čelnica Glasa.


Istaknula je da je Glas nastao jer su rekli da neće ići u koaliciju s HDZ-om i da ne žele varati svoje birače, a nisu, naglašava, htjeli prevariti niti Zorana Milanovića. Ako Zoran Milanović kaže da će biti kandidat i zatraži podršku svih od centra prema lijevom, Mrak Taritaš kaže da su spremni sjesti za stol i o tome razgovarati.


U HNS-u panika jer traže potencijal vezano za parlamentarne izbore


Ocijenila je da u HNS-u vlada panika jer traže potencijal vezano za parlamentarne izbore, a nitko neće s njima.


»Ako nitko neće s vama onda se morate nuditi. Budućnost HNS-a je nešto o čemu HNS treba voditi računa. HNS očito luta u magli i traži svoj put, ovo je jedan poziv koji je u najmanju ruku smiješan«, zaključila je.


Smatra da se ne nude svojim aktualnim koalicijskim partnerima HDZ-u jer ih niti oni neće.