EU izbori

Angela Merkel neočekivano stiže u Zagreb. O čemu će pričati s Plenkovićem?

Dražen Ciglenečki

Foto Reuters

Foto Reuters

Merkel će doputovati na predizborni skup Manfreda Webera, a Zagreb je izabran jer, ocjenjuje Spiegel, Hrvatska trenutačno nije nikome problem. Sigurno će Merkel razgovarati s Plenkovićem



ZAGREB  Manfred Weber, kandidat Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije, krenuo je ovog tjedna iz Atene u kampanju za izbore za Europski parlament, a tijekom svog obilaska država članica EU-a 18. svibnja bit će u Zagrebu. Na skup u glavnom gradu Hrvatske doći će ga podržati i njemačka kancelarka Angela Merkel, bivša liderica CDU-a, kojem je Weberov CSU sestrinska politička stranka, izvijestio je jučer prvi njemački dnevnik Rheinische Post.


Tu su vijest ubrzo preuzeli drugi njemački mediji, s obzirom da se u tamošnjoj javnosti postavljalo pitanje koliko će se Angela Merkel uključiti u predizbornu kampanju. Od kad je ona prestala biti predsjednica CDU-a, njezina je politička moć bitno opala, a i puno rjeđe sudjeluje u javnim političkim događajima. Prije petnaestak dana nije se pojavila niti na skupu CDU-a u Munsteru, kojim je ta stranka označila start službene europske kampanje.


Ali, potvrdili su portalu tjednika Spiegel krugovi u EPP-u, Angela Merkel će doputovati na Weberov skup u Zagreb, a bit će uz njega i u Münchenu, na završetku kampanje EPP-ovog spitzenkandidata.




Spiegel navodi kako je neobično da je njemačka kancelarka odabrala baš Zagreb, ali ističu da joj nije bilo jednostavno pronaći državu članicu Europske unije u kojoj bi ona nazočila predizbornom skupu. U Španjolskoj, primjerice, nije mogla nastupati jer se danas tamo biraju zastupnici u nacionalni parlament, pa bi neprimjereno bilo da strana državnica u ovom razdoblju dolazi u svrhu kampanje za jedne druge izbore.


Francuska bi za nju, naglašava Spiegel, također bila nezgodna, s obzirom na negativno mišljenje što ga o EPP-u ima predsjednik Emmanuel Macron. Hrvatska trenutačno, ocjenjuje Spiegel, nije nikome problem, pa će Angela Merkel neočekivano osvanuti u Zagrebu. Sigurno će pritom i razgovarati s premijerom Andrejom Plenkovićem. 


Socijalistički kandidat Timmermans dolazi 9. svibnja


Prije Webera, u Zagreb će navratiti spitzenkandidat europskih socijalista i demokrata, Nizozemac Frans Timmermans, koji trenutačno obnaša dužnost potpredsjednika Europske komisije. Kako nam je rekao Tonino Picula, prvoplasirani na SDP-ovoj izbornoj listi, Timmermans će u Zagrebu boraviti 9. svibnja.


– To što će Timmermans baš na Dan Europe u svojoj kampanji posjetiti Zagreb, govori kakav status SDP ima unutar europskih socijalista i demokrata. Njegov program još nije skroz definiran, ali Timmermans će se u Zagrebu sigurno susresti s vodstvom SDP-a i razgovarati s građanima i medijima, kazao nam je Picula.


I HDZ i SDP gube birače za europske izbore


U svim anketama HDZ i SDP prolaze malo bolje kad se ispitanici izjašnjavaju o tome za koga će glasovati na izborima za Europski parlament nego o tome koju stranku generalno podržavaju. Tako je i u anketi Crobarometar, koju je sinoć objavila Nova TV. Dok je u petak HDZ-ov rejting bio 25,5 posto, za stranku Andreja Plenkovića bi na predstojećim izborima glasovalo 26,9 posto birača. Ali, za HDZ je važna činjenica da su u ožujku, kad još nisu sastavili izbornu listu, bili na 29,5 posto.


Sličan je SDP-ov trend. Rejting socijaldemokrata u Crobarometru je 13,3 posto, za europske izbore imaju podršku 17,4 posto birača, ali prije mjesec dana je ona iznosila 18,9 posto. Samo još tri političke opcije trenutačno prelaze izborni prag, Živi zid s 8,7 posto, Amsterdamska koalicija (7,1 posto), koja bilježi rast od 1,5 postotnih poena te Most, koji se održao na šest posto. Prvi je ispod petpostotnog praga Start s 3,9 posto, a slijedi lista Milana Bandića (3,1 posto), Neovisni za Hrvatsku 2,8 posto…


Preračunato u mandate, HDZ ih osvaja pet, SDP tri, a Živi zid, Amsterdamska koalicija po jednog. Preostali 12 mandat osvojit će lista koja još uspije prijeći prag, a ako neće biti takve, najveće šanse zasad imaju HDZ, SDP i Živi zid. U konačnici bi tako HDZ-ova lista s puno manjim postotkom glasova nego njihova Domoljubna na izborima 2014. (41,42 posto) mogla osvojiti jednaki broj mandata kao prije pet godina.