UNUTARSTRANAČKA PREVIRANJA

Andrea Feldman istupila iz ORaH-a i zbog Josipovića

Zlatko Crnčec

Feldman je istupila zbog neslaganja s političkim smjerom stranke, uključujući  i pitanje podrške Josipoviću za predsjednika RH. Razlog su, navodno, i loši  međuljudski odnosi



ZAGREB  Članica predsjedništva ORaH-a Andrea Feldman istupila je iz stranke o čemu je prošlog petka mailom obavijestila stranačko vodstvo. Tu je informaciju našem listu jučer potvrdila i predsjednica ORaH-a Mirela Holy, te tom prilikom naglasila da joj je žao zbog toga što je Feldman napustila stranku, ali i naglasila da ovaj događaj ipak neće ugroziti napredak cijelog projekta osnivanja nove stranke.


– Ona je u petak predsjedništvu poslala e-mail u kojem nas je informirala da odstupa s mjesta v.d. članice predsjedništva i da istupa iz stranke. Feldman je u pismu navela razloge zbog kojih istupa iz stranke, ali ne bi ih željela komentirati jer smatram da to ne bi bilo korektno prema samoj Feldman, rekla je Holy. Dodala je da slučaj s Feldman nije prvi da je netko otišao s mjesta v.d. člana predsjedništva, te su razlozi za te odluke bili različiti, od onih osobne prirode pa do zdravstvenih. Holy je naglasila da sve ovo neće ugroziti stranku. ORaH će svoje novo vodstvo birati na izbornom saboru stranke u listopadu.


Dobra suradnja


– Žao mi je što je otišla. Jako smo dobro surađivale cijelo vrijeme dok je bila u vodstvu stranke i ničim nije dala naznačiti da se sprema napraviti ovako radikalan korak. Uostalom uskoro će biti i izborni sabor ORaH-a i očekivala sam da će se tom prilikom kandidirati za neku od najviših dužnosti u stranci, rekla je Holy.




Sama Feldman, koja je bila među onima koji su osnovali ORAH, nije jučer bila dostupna, njeni su mobiteli bili ugašeni. Kako se moglo neslužbeno doznati iz krugova bliskih ORaH-u ona je iz stranke istupila zbog toga jer se nije slagala s političkim smjerom kojim je stranka krenula posebice oko tog kako će se stranka postaviti kad je riječ o tome  treba li podržati Ivu Josipovića za predsjednika Republike, kao i zbog navodno loših međuljudskih odnosa.


Da odlazak Feldman iz stranke ima veze s ovim zadnje navedenim pokazuje i sljedeće. Ona je naime svoj odlazak kratko komentirala jedino na Facebooku ispod objave koju je na njenom profilu postavio jedan njen poznanik. On je napisao da je »Andrea istupila iz stranke jedne od rijetkih političarki kojoj je dokazana korupcija« na što je Feldman odgovorila – »Ni lijevo, ni desno, nego naprijed«!


Na listi za EU


ORAH nije prva stranka u kojoj je bila Andrea Feldman. Prije desetak godina bila je visoka dužnosnica Liberalne stranke u vrijeme dok je na njenom čelu bio Ivo Banac. Međutim, nakon što su stranku ponovo preuzeli ljudi politički bliski nekadašnjem osječkom gradonačelniku Zlatku Kramariću napustila je i stranku i aktivno bavljenje politikom. Na izborima za Europski parlament održanima u svibnju ove godine bila je na visokom drugom mjestu i nedostajalo joj je relativno malo glasova da postane eurozastupnica. Na kraju je u Europski parlament otišao samo prvi na listi ORaH-a Dražen Škrlec koji je vrijeme dok je Holy bila ministrica zaštite okoliša bio njen pomoćnik. Iz Vlade je otišao zajedno s njom nakon što ju je premijer Milanović smijenio zbog toga jer je poslala mail u jednu javnu tvrtku u kojem traži da se na poslu zadrži supruga jednog SDP-ovog srednjerangiranog dužnosnika.


Već dulje vrijeme ORaH je po svim relevantnim istraživanjima treća stranka u zemlji, a po zadnjem istraživanju CRObarometra približili su SDP-u samo na 2,5 posto. SDP dobiva 17,5, a ORaH 15 posto glasova.


ORaH je osnovan krajem prošle godine nakon što je Mirela Holy odlučila napustiti SDP nezadovoljna zbog toga na koji se način provodi preizborni Plan 21 Kukuriku koalicije.