Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. rujna 2019.
Ispis članka: Američki veleposlanik pohvalio predsjednicu što je priznala pogrešku oko "Za dom spremni" - Novi List

NoviList.hr

Američki veleposlanik pohvalio predsjednicu što je priznala pogrešku oko "Za dom spremni"

Robert Kohorst

19. veljača 2019 17:53

Napisao: HINA

»Pozdravljamo nedavnu izjavu predsjednice Grabar-Kitarović oko korištenja govora koji unosi razdor u Hrvatskoj«, napisao je

Foto Damir Škomrlj

ZAGREB, 19. veljače 2019. (Hina) – Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst pozdravio je u utorak priznanje hrvatske predsjednice da je pogriješila kada je ustaški pozdrav Za dom spremni proglasila starohrvatskim i poručio da, slobodi govora unatoč, »postoje izrazi kojima nema mjesta u modernom društvu«.

»Iako sve zemlje trebaju štititi slobodu govora i političkog izražavanja, postoje neki izrazi kojima nema mjesta u modernom društvu«, napisao je ambasador na Twitteru.

»Pozdravljamo nedavnu izjavu predsjednice Grabar-Kitarović oko korištenja govora koji unosi razdor u Hrvatskoj«, napisao je, stavivši link na njezinu subotnju izjavu kojom priznala da je pogriješila kada je za pozdrav »Za dom spremni« ustvrdila da je povijesni hrvatski pozdrav.

Za dom spremni ustaška je krilatica koja nema utemeljenja u hrvatskoj povijesti.

»Prihvaćam činjenicu koju su rekli povjesničari, da to nije povijesni hrvatski pozdrav. Međutim poanta te izjave nije bila na tom dijelu rečenice, nego da je on kompromitiran i neprihvatljiv i tu je poanta i na to se treba usredotočiti«, poručila je predsjednica, rekavši da pogriješila zato što je povjerovala nekome od svojih savjetnika.