HTZ, Novi list i Glas Istre

Akcija Najiznajmljivač: Istra kao vrt raznolikosti prepun unikatnih vila

Edi Prodan

Istra je u završni ogled ušla s velikim brojem kapaciteta, njihov smo obilazak podijelili u dva dana: od Štrmca, preko Klarići, Pule, Boruta, Karojbe, Poreča i Novigrada, Brtonigle i Buja, da bi priča završila u Krasici



Labinsko područje kao pravo otkriće u turističkom smislu, ljestvica ponude turističkih kapaciteta jako visoko podignuta, sjajna vila riječke umjetničke obitelji Sišul u Klarićima nedaleko Savičente te Royal Apartments u Rovinju kao još jedan dokaz da je taj grad otišao jako, jako daleko, ne samo kad je hrvatski turizam u pitanju. Bio bi to kratki rezime prvog dana obilaska finalista u akciji Najiznajmljivači koju zajednički organiziraju Hrvatska turistička zajednica, Novi list i Glas Istre.


U finalu akcije se naime našlo više od stotinu smještajnih jedinica s teritorija čitave Hrvatske. Podijeljeni u kategorije – apartmani, kuće za odmor i vile – nalaze se na području od Buja do Brača, kao i na teritoriju velikog broja kontinentalnih županija, sve do Osijeka ili podravskih Molvi koje su jedna od najsjevernijih destinacija ovogodišnjeg finalnog natjecanja.


HTZ


HTZ





Velika pažnja invalidima


S obzirom da je Istra u završni ogled ušla s jako velikim brojem kapaciteta, njihov smo obilazak podijelili u dva dana. Prvi je startao u Štrmcu, na samom sjevernom ulazu u Labin. Iznimno ljubazna, turistički educirana pravnica Dora Rizvić koja tečno govori nekoliko jezika posebno je ponosna što su svoju lijepu, novu prizemnicu u cijelosti prilagodili i za boravak te kretanje – invalida.


– Jako nam je važno da svi turisti kod nas imaju jednak tretman, da se svi kod nas osjećaju ugodno, istaknula nam Dora te nas provela kućom koja je vrlo zanimljivo građena, s dva odvojena kraka koje povezuje zajednički dnevno-kuhinjski prostor. Vani, između ta dva razdvojena krila, smješten je bazen.


– Puni smo otprilike pet mjeseci, a naša iskustva jasno govore kako kvaliteta i susretljivost domaćina, a ne samo »prvi red do mora«, čine turizam uspješnim, pojasnila nam je Rizvić. Tezu kako je Labinština najnovije istarsko otkriće potvrdila nam je i kamena kuća s bazenom idealno uklopljena u netaknutu prirodu, Vila Lovronci u Gondolićima.– Svega 1,5 kilometara pješačkom stazom i stiže se u Rabac. Ovdje smo na uzvisini s koje pogled puca na Kvarner, na Vela vrata, a i sam centar Labina je jako blizu. Gost dobiva sve – i mir i sadržaje, ovisno o tome što mu je u određenom trenutku prioritet, pojašnjava nam vlasnik Tin Brajković.

Iz Labina žurimo prema Klarićima. Jug Istre. Kraj listopada. Ugodno toplo. Ono pak što nas je dočekalo u vili Green frame još je i mnogo bolje – vila koja kao malo koja ima ugodu doma. Vlasnici Mirna i Marin Sišul u umjetničkim su vodama. Mirna je istaknuta riječka slikarica. A njihova vila – prepuna umjetnina! Dominiraju njezine slike prepune veselog kolorizma koji dodatno doprinosi ugodi, optimizmu unutrašnjosti, ali ima i zanimljivih artefakata. I u arhitektonskom smislu – jednostavnost Istre s modernim daškom. Golemo dvorište, masline, ružmarin, lavanda, prostrani bazen. Posebno odvojen prostor za ljetno dnevno ali i večernje druženje, moderni roštilj i – vinska soba. Unutrašnjost kuće karakterizira sjajan, inventivni dizajn, ali i zatvoreni spa odjeljak u kojem se uz jacuzzi nalazi i sauna. Naprosto, Green frame je vila koja kao rijetko koja nudi mnogo, mnogo više od lijepog, funkcionalnog i urednog prostora. Mjesto je odakle je turistima sasvim sigurno jako teško otići.


Casa Marisa


Casa Marisa




Prvog dana obilaska istarskih finalista posebno nam se dopala drvena kućica Casa Marisa koja se nalazi u pitoresknom, zapravo »poludivljem« zaleđu Rovinja.– Na prvom mjestu – priroda i njezina zaštita. Da, imamo vodovodnu vodu, ali struja dolazi isključivo putem solarnih panela. Ako se pazi, sve najnormalnije radi, od hladnjaka do klima uređaja. Kod nas je i odvalanje otpada uobičajeni način ponašanja, a naši se gosti oduševljavaju i pridošlicama iz životinjskog svijeta kojih ovdje ne nedostaje, pojašnjava nam obitelj Funcich kojima je nekad, dok su im djeca bila mala, ovo bila omiljena »šumska vila«, kućica za odmor i uživanje u dodiru s prirodom. Ne treba ni dvojiti – Casa Marisa je apsolutno pet friendly, zapravo ona je »frendli« i prema prirodi, kao i društvu u cjelini. 


Nisu svi za bazene


Uz zanimljiv House Ulika u Šišanu čiji se vlasnici odupiru »bazenizaciji Istre«, ali je zato pravi raj za sve zaljubljenike u cikloturizam, ili tradicionalni aprtman Olivera na pulskoj Stoji, opet veliko oduševljenje komisije koju su uz autora ovog teksta činili još i Nina Pajeska iz HTZ-a te Ivana Zečević i Danilo Memedović iz Glasa Istre, izazvala je vila Evelyin koja se nalazi na uzvisini iznad Fažane.


– Gradili smo je kao kuću u koju smo trebali preseliti, ali je na kraju prevladala želja za ostankom u Puli. Kasnije smo ju, uz naš veliki maslinik što se nalazi na ovoj parceli, pretvorili u turistički objekt. Da, neminovno je da odiše toplinom doma, a naši gosti, koji godišnje borave ovdje i do 180 dana, to itekako cijene, pojasnio nam je Nikola Pajić. Kako i ne bi cijenili kad je riječ o vili što pozicijom, uređenjem, dodatnim sadržajima među kojima se posebno ističe prostor za druženje i feštanje ukopan ispod vile, kao i iznimno dinamično oblikovani bazen, ide u red pravih bisera Mediterana.


Vila Evelyn


Vila Evelyn



Za kraj – Rovinj. I kraljevski apartmani Ksenije Pehar. Samo središte grada. Unutarnji dizajn – besprijekoran. Iako neveliki kvadraturom, osmišljeni su na način da odaju raskoš. I pogled na Rovinj. Zapravo, apartmani koji bi se slobodno mogli pojaviti i u nekom romantičnom filmu o velikoj ljubavi što se rodila u jedinstvenim gradu na jugozapadu Istre.– Jako smo pazili na izolaciju kako gostima ne bi smetali zvukovi s ulice koji u ovim dijelu Rovinja utihnu na svega nekoliko sati pred jutro, objasnio nam je Pehar. Buka? Ma koga briga za buku na jednom ovakvom mjestu! U apartmanima koji pomiruju raskoš i funkcionalnost te apsolutno jedinstvenu poziciju, jednu od najboljih kad je cjelokupni Jadran u pitanju – buka nije neprijatelj, ona je veseli šušur središta grada koji je postao i središte razvijenog hrvatskog »turističkog proizvoda«.Savršenstvo arhitekture.

Apartmani Royal u srcu Rovinja


Apartmani Royal u srcu Rovinja



Savršeno očuvana starina


A drugi je dan krenuo iz – Boruta. I pokazao ono što se moglo naslućivati iz brojnih novinskih tekstova. Mada – koliko da se naslućivalo, ipak nas je na kraju ugodno iznenadilo: središnja Istra je prava riznica sjajnih turističkih objekata.


Kuća iz 1865. godine u vlasništvu Gorana Lilića koja se nalazi u Borutu ide u red najbolje originalno obnovljenih kuća. Uzmemo li u obzir da ima i više od 150 godina, jasno je kako ju nije ni najmanje lako bilo obnoviti. S druge strane, uz izuzetnu estetiku, ima i baš sve potrebne elemente moderno organiziranog doma. Tu primjerice najviše mislimo na kuhinju. Dakako, nezaobilazan je i bazen, ali i pomoćni objekt za ugodno druženje uz roštilj.


Casa Borut


Casa Borut



Nakon Boruta, u mjestu Škrapi nedaleko Pazina – vila OX…. i četiri uzdaha, jer drugog se dana ekipi pridružio fotoreporter Glasa Istre Dejan Štifanić, iznenađenja i oduševljenja. Fascinantna, moderna građevina u vlasništvu Ivana Ivankovića koja ide u red apsolutno najboljih turističkih objekata ovakvog tipa. Sjajna u arhitektonskom smislu, ali i po uređenju interijera, jednaka takva i po pitanju uklopljenosti u okoliš, ma u svim elementima što čine moderna turistički objekt. Posebno je posvećena cikloturistima i hodačima ali, kako se vrlo brzo formirao zaključak komisije – najbolja je za beskrajno uživanje u njoj samoj, jedan je to od onih objekta kojima baš nikakvi dodatni sadržaji nisu potrebni. Odnosno toliko je privlačna da je gosti vjerojatno ne žele napustiti ni kad im prođe termin boravka u njoj. Iako je komisijski pregled tek krenuo, vila OX će definitivno čitavo vrijeme biti apsolutni konkurent za sam vrh, za osvajanje titule najbolje u svojoj kategoriji.


Vila OX


Vila OX



Uslijedilo je daljnje kretanje prostorom koji omeđuju Karojba i Višnjan, da bismo se kasnije preko Vižinade spojili s Porečom.


A prometni pravac Karojba – Višnjan i sela koja se uz njega nalaze kriju velik broj kuća za odmor koje također postižu jako dobru posjećenost. Najprije Ulika u Radoslavima koja je odličan primjer funkcionalnog osmišljavanja nevelike »kvadrature«. Iznimno ugodan prostor na dva kata koji povezuju unutarnje stepenice. Jednako je funkcionalno pripojen i dvorišni prostor, a zanimljivo je i to da kuća ima fasadu nježno zelene boje.


Uća za odmor Ulika


Uća za odmor Ulika



Čudo u Brtonigli


Vila Gašparini u Cerionu ne samo da je lijepa istarska kuća za odmor, ona je i stalno puna gostiju! U vrijeme našeg dolaka u njoj je bila obitelj iz više od tisuću kilometara udaljenog Leipziga koja je oduševljena ne samo kućom, nego i cjelokupnim okruženjem.


A u Poreču luksuzni, elegantno strukturirani apartmani Bori. Nalaze se u lijepoj građanskoj kući nastaloj u vrijeme najveće ekspanzije porečkog turizma, smještenoj u mirnijem dijelu jednog od najturističkijih gradova Hrvatske, jako blizu mora, ali i najvažnijih prometnica. Naprosto, klasni objekt za ugodan odmor iz kojeg se može jako brzo gdje se želi kao i do sadržaja kakvi se požele.


Put prema Novigradu oduševljava poljoprivredno iskorištenim okolišem. Stancija Špin koja za svoje sireve dobiva najviša svjetska odličja, vinogradi. A u samom središtu grada koji je prije nekoliko godina proglašen najboljim za život u svakom smislu, apartmani smješteni u Vili Bionda. Šarmantni, privlačni i lijepo opremljeni teško da mogu imati konkurenciju kad je u pitanju – lokacija. Jer nalaze se u samom centru Novigrada, tik uz župnu crkvu sv. Pelagije, korak do mora. Ma sjajno, za mlade i one koji se tako osjećaju, doslovno u središtu zbivanja i mogućnosti konzumacije svih mogućih sadržaja.


Apartmani u Vili Biondi


Apartmani u Vili Biondi



Apartmanska kuća Vila Paolija u istoimenom mjestašcu nekoliko kilometara udaljena od Novigrada je pak primjer savršene organizacije baš svega što turisti mogu poželjeti. Niz apartmana različite veličine opremljeno je baš svime što možete poželjeti. U dvorištu je i moderni bazen sa slanom vodom, bez klora, kao i igrališta za odbojku i mali nogomet. Tu su i boksovi s biciklima raznih veličina i namjena koje turisti mogu besplatno koristiti – ma ima baš sve što vam može »pasti na pamet«.


I onda nešto apsolutno fantastično! Brtonigla. Vila Covri, vlasnici Nataša i Nenad Kraljević. Nataša silno elokventna. Riznica podataka od kojih su neki i zanimljive legende. Obnova kuće nekadašnjih bogataša nedaleko Brtonigle ide u red remek-djela takve vrste restauratorskog posla. Besprijekorna interpolacija novog u staro. Boje i materijali stvaraju posebno ozračje. Prostranost i intima soba. Savršeno dvorište. Svaki element brižljvo analiziran i promišljen. Vila Covri je sjajan turistički biser, morala bi poslužiti i kao uzor svima koji se upuštaju u slične poduhvate. Nataša Kraljević će im sigurno vrlo rado ispričati priču – kako to učiniti.


Vila Covri


Vila Covri



Ljudi su bogatstvo


Za sam kraj silno uzbudljivog dana, Stone House u Punti nedaleko Krasice. Snaga kamena i umjetničkih dekoracija. Pogled na dolinu gdje se Mirna susreće s morem. Mir i svojevrsna uzvišenost, a opet sve blizu, posebno kad je riječ o čitavom nizu vinara koji se nalaze na tom području.


Vraćamo se u Buje. Poznati proizvođači vrhunskog vina Franković. Uz restoran i kušaonicu i dva jako ugodna, dvoetažna, potkrovna, vrlo intima apartmana, prava gnijezda za zaljubljene.


Dvokružni presjek Istre. Nevjerojatno bogatstvo vila i kuća za odmor, apartmana, turističkih kapaciteta. I da – Istra je potvrdila kako je položaj važan. Ali nije presudan. Presudni su ljudi koji su stvorili svu tu raskoš…


Foto: Danilo Memedović i Dejan Štifanić