Rješavanje krize

ANDREJ PLENKOVIĆ Tri faze rješenja za 3. maj, bez troška za državu

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

»Prva faza bi se odnosila na deblokadu računa, druga na dogovor brodogradilišta, Vlade i naručitelja brodova s ciljem iznalaženja adekvatnih financijskih sredstava koji bi omogućili dovršetak tih brodova, a treći korak bio bi pronalaženje ozbiljnog partnera koji bi našao interes za održivost, vjerojatno ponovno kroz neke prilagodbe i restrukturiranje«, rekao je Plenković



ZAGREB Premijer Andrej Plenković je na novinarskoj konferenciji održanoj u četvrtak nakon sjednice Vlade rekao da će proces rješavanja krize u 3. maju imati tri faze, pri čemu država ne bi trebala imati troškova.


»Prva faza bi se odnosila na deblokadu računa, druga na dogovor brodogradilišta, Vlade i naručitelja brodova s ciljem iznalaženja adekvatnih financijskih sredstava koji bi omogućili dovršetak tih brodova, a treći korak bio bi pronalaženje ozbiljnog partnera koji bi našao interes za održivost, vjerojatno ponovno kroz neke prilagodbe i restrukturiranje«, rekao je Plenković.


Dodao je kako je sve temeljeno na jasnoj financijskoj konstrukciji koja bi »omogućila državi da u ovoj operaciji nema troškova«.




Napomenuo je kako se o tome razgovaralo s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i s budućom predsjednicom Ursulom von der Leyen.


Na pitanja novinara o planovima vezanim za reotkup dionica Ine od mađarskog MOL-a po završetku rada konzultanta, englesko-francuske investicije banke Lazard, premijer je rekao da postoji više opcija, no kako je rano detaljnije govoriti o tome.


Nije odgovorio na pitanje povećava li koja od opcija javni dug.


»Najvažnije je da prvo ministri financija i energetike potpišu ugovor s Lazardom«, kazao je Plenković dodajući kako će Lazard s drugim u budućnosti angažiram savjetnicima iznaći financijsku konstrukciju za takvu operaciju.


Istaknuo je dobra iskustva s Lazardom, te podsjetio da su svojevremeno, kad ih se angažiralo od ministarstva financija i ministarstva mora, prometa i infrastrukture uštedjeli 50 milijuna eura godišnje.