Obraćanje premijera

ANDREJ PLENKOVIĆ Optužbe Mosta su monstruozne, a na Sauchu ni ja ni HDZ nismo radili pritisak

P. N.

Andrej Plenković, Foto: D. JELINEK

Andrej Plenković, Foto: D. JELINEK

Inicijativa oporbe da se izglasa nepovjerenje ministru financija pokazala se jalovom i neuspješnom. Ta točka je apsolvirana glasovanje u Saboru.



Premijer Andrej Plenković nakon glasovanja u Saboru održao je izvanrednu konferenciju za novinare.


“Inicijativa oporbe da se izglasa nepovjerenje ministru financija pokazala se jalovom i neuspješnom. Ta točka je apsolvirana glasovanjem u Saboru. Teret prikupljanja 76 potpisa bio je na onima koji su tu inicijativu pokrenuli. Oni u tome nisu uspjeli i doživjeli su politički poraz.


Cijela ova situacija pokazala je da postoje stranke u Hrvatskoj koje su u stanju na temelju pamfleta insinuacija donositi političke presude ljudima bez da oni imaju mogućnost iznijeti svoje stajalište i svoju obranu kroz argumente i činjenice.




Rasprava u saboru pokazala je da nema argumenata za nepovjerenje ministru Mariću. Sve to su samo aluzije, od Agrokora do HBOR i kredita.


Svjedočili smo pokušaju destabilizacije Vlade RH i njenog rada.


Podsjećam vas da smo u situaciji da su svi makroekonomski pokazatelji u zemlji su pozitivni.


Postoji pokušaj političara iz Mosta u javnosti i medijima u kojima se šire monstruozne konstrukcija da Vlada i ja štitimo kriminal. To je najniži spin i neistina koja dugo nismo vidjeli u Hrvatskoj.


Odlučno odbacujem takve pokušaje da se takve teme koriste u preizbrne svrhe.


Djelujem i vodim se temeljnim načelima vladavine prava.


U Hrvatskoj kakvu ja želim traženje skalpa neće proći, to neće proći kod ljudi i birača. 


Danas svjedočimo pokušaju destabiliziranja hrvatskih institucija, Vlada će osigurati stabilnost i odgovornost, rekao je Plenković komentirajući izjavu Bože Petrova da je glasovanje o Mariću pokazalo da Vlada nema većinu.


Drugim parlamentarnim strankama poručujem kako je ovo trenutak kad trebaju pokazati političku odgovornost. Ovo je trenutak razotkrivanja. HDZ je spreman za izbore ovog trenutka, ako treba možemo odmah ići na izbore. 


Tijekom dana nastavit ćemo konzultacije s partnerima kako bi osigurali stabilnost prvenstveno Sabora. 


Na pitanje kako se osjeća s obzirom da je presudni glas bio onaj Tomislava Sauche, bivšeg SDP-ovca i predstojnika ureda premijera Milanovića, Plenković je rekao:


“Ni ja ni HDZ nismo radili nikakav pritisak sigurno na kolegu Sauchu. To je njegova odluka.”, rekao je Plenković, a dodatna pitanje novinara vezana uz tu temu premijer je komentirao riječima:


“Povezivati slučaj Saucha i njegovo glasovanje To je neodgovorno ponašanje u medijskom i javnom prostoru. To nije Hrvatska kakvu želim. bnema utjecaja na pravosuđe, nema utjecaja na policiju. Jedina istina je da institucije rade samostalno.”