HDZ slavi i puca od samopouzdanja

ANDREJ PLENKOVIĆ: Mi smo pobjednici izbora, a sad ćemo razgovarati o Vladi

P. N.

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

Parlamentarnim strankama šaljem poruku da ih pozivamo na razgovore o svim temama koje su dio programa naše Vlade i dio nacionalnog programa reformi. Oni koji se žele pridružiti kvalitetnom i dobrom smjeru zemlje, dobro su došli. Od sutra otvaramo nacionalne teme, s puno samopouzdanja i odgovornosti. Mislim da ćemo donijeti najbolja rješenja, završio je svoj govor Plenković.



Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i premijer Andrej Plenković održao je govor u kojem je naglasio  dobre rezultate svoje stranke te najavio povratak nacionalnih tema u žižu. Drugim riječima, Plenković je između redova rekao ovo: HDZ je pobijedio na lokalnim izborima, od sutra tražimo partnere na nacionalnoj razini, ali ne bojimo se niti izbora.


– Ovaj proces je sada iza nas. Danas smo vidjeli da je ukupna izlaznost 40 posto, sve je to očekivano s obzirom na ljetne mjesece i lijepo vrijeme. Nekoliko podataka s aspekta HDZ-a: zajedno s našim partnerima u Koprivničko križevačkoj, HDZ je osvojio 12 županija. Posebno zahvaljujem Ivanu Anušiću, novom županu u Osječko-baranjskoj županiji. Riječ je o, nakon Splitsko-dalmatinske, drugoj po veličini županiji u Hrvatskoj. Dobili smo svih pet slavonskih i svih pet dalmatinskih županija, što pokazuje snagu Hrvatske demokratske zajednice, istaknuo je Plenković.


Naglasio je Plenković i da je HDZ osvojio 62 od 127 gradova, a igra se, rekao je, još i utakmica u njegovom Starom Gradu na Hvaru.




– Praktički smo dobili u 50 posto gradova. obijedili smu i u 204 općine. Od 576 jedinica lokalne i regionalne, zajedno s partnerima HDZ ima 279 jedinica. Ovi brojevi su dosta jasni sami po sebi pa možemo govoriti tko je pobjednik ovih izbora, istaknuo je Plenković.


Posebno je zahvalio kolegama koji su pobijedili u Daruvaru, Dubrovniku i Metkoviću, a kad je spomenuo Metković dvoranom se prolomio pljesak. Zahvalio je Plenković i čestitao i kolegama u Karlovcu, Ozlju i Oroslavlju, Senju i Đakovu, Požegi, Kutini, Imotskom, Makarskoj, Šibeniku, Vodicama, Vinkovcima,  Velikoj Gorici, Zaprešiću. Split je predsjednik HDZ-a nazvao “najsjajnijom pobjedom”.


– Kad sam preuzeo HDZ jedna od temeljnih zadaća bio je iskorak u velikim gradovima. Jedini grad od četiri najveća, u kojem je postojao prostor za promjenu, bio je Split, istaknuo je.


Na nacionalnoj razini, poručio je predsjednik HDZ-a, njegova stranka je pripravna za sve scenarije.


– Parlamentarnim strankama šaljem poruku da ih pozivamo na razgovore o svim temama koje su dio programa naše Vlade i dio nacionalnog programa reformi. Oni koji se žele pridružiti kvalitetnom i dobrom smjeru zemlje, dobro su došli. Od sutra otvaramo nacionalne teme, s puno samopouzdanja i odgovornosti. Mislim da ćemo donijeti najbolja rješenja, završio je svoj govor Plenković.