Premijer o Uljaniku

ANDREJ PLENKOVIĆ ‘Imamo dojam da su i drugi akteri zainteresirani za hrvatska brodogradilišta’

Hina

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Kazao je kako još nije vrijeme govoriti o kojim se akterima radi ali da među njima ima i domaćih i inozemnih. 'Očekujemo da se radi na daljnjoj doradi plana restrukturiranja Uljanik grupe', rekao je premijer

ZAGREB Očekujemo da se radi na daljnjoj doradi plana restrukturiranja Uljanik grupe, a ono što također imamo jest dojam da postoje interesi i nekih drugih aktera koji su zainteresirani za hrvatska brodogradilišta, izjavio je u subotu premijer Andrej Plenković prilikom posjeta općini Rugvica.  

Plenković je kazao kako je iz sastanka s povjerenicom Europske komisije (EK) za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, s kojom se sastao u petak, razvidno da Komisija očekuje dorade plana restrukturiranja za Uljanik grupu jer je prema sadašnjem planu udio države prevelik u odnosu na ono što je prihvatljivo na europskoj razini, a doradu očekuje i Vlada.


»Na tom tragu očekujemo da se radi na daljnjoj doradi plana, a ono što također imamo jest dojam da postoje interesi i nekih drugih aktera koji su zainteresirani za hrvatska brodogradilišta«, izjavio je premijer.


Kazao je kako još nije vrijeme govoriti o kojim se akterima radi ali da među njima ima i domaćih i inozemnih.




Govoreći o planu restrukturiranja, Plenković je kazao kako je »rađen i vođen od strane uprave uz konzultante koje su oni izabrali i uz odabir strateškog partnera kojeg su također oni izabrali« te da to nije bio Vladin plan.


»Autori tog plana su prije svega kompanija, njezina uprava i stručnjaci i savjetnici koje su oni angažirali, a Vlada, odnosno resorna ministarstva su u tome procesu davala inpute kako bi se dokument poboljšao. On je proslijeđen Europskoj komisiji koja ga još uvijek analizira, a ono što je razvidno iz razgovora u petak jest da Komisija očekuje dorade tog plana budući da je udio, kako je plan predvidio, države prevelik u odnosu na ono što je prihvatljivo na europskoj razini«, kazao je premijer.


 Podsjetio je kako je plan restrukturiranja Uljanika došao na dnevni red nakon Vladinog jamstva za sanaciju u siječnju ove godine u iznosu od 716 milijuna kuna, koje je omogućilo funkcioniranje grupe prvih pola ove godine. Vlada je, dodao je, prošlog tjedna dala jamstvo HPB-u čime su se oslobodila sredstva osiguranja koja je Uljanik imao zbog nekih drugih kreditnih obveza, te je omogućila isplatu plaća za srpanj a isto će biti i za kolovoz.


Upitan je li moguće da se na kraju ne prihvati plan restrukturiranja nego da Uljanik ode u stečaj, Plenković je odgovorio kako će se još vidjeti.


»Komisija će vrlo skoro dostaviti određene preliminarne neformalne komentare. Oni su u punom radnom intenzitetu tek od prošlog ponedjeljka. Cilj je bio da pozovemo povjerenicu, ukažemo na ozbiljnost situacije i na što ranije komentare na dokument koji je poslan u Bruxelles«, rekao je Plenković i najavio kako će idućeg tjedna u Puli vidjeti koje je to rješenje za održivost i funkcioniranje brodogradilišta.


Premijer je kazao kako je jedna od tema bila i Petrokemija o kojoj postoj plan dokapitalizacije s ključnim partnerima.


»Vlada je sa svoje strane donijela odgovarajuće odluke, očekujemo jednu vrstu pisma od EK i odgovarajuće odluke Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kako bi se mogao zaokružiti taj proces na tijelima Petrokemije i s novom vlasničkom strukturom krenuti u pravo restrukturiranje kompanije«, kazao je.


Istaknuo je i kako nema saznanja o mogućem zatvaranju sisačka Rafinerije, o čemu se pojavila informacija prethodnih dana. »Kao predsjednik Vlade nemam nikakvih novih informacija o tome. Bitan je dijalog između Vlade i Ine o toj temi. Odabrali smo savjetnike koji će nam pomoći da ostvarimo glavni cilj a to je otkup MOL-ovih dionica u Ini ili pronalazak novog strateškog partnera«, rekao je Plenković dodavši kako kroz to treba gledati cijeli kontekst odnosa INA-MOL– sisačka Rafinerija.