Tenzije na Odboru

AGROKOR Dalić: Ja sam pisala lex Agrokor; Ramljak: Pogriješio sam što sam angažirao bivšu tvrtku

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

»Iz današnje perspektive mi je žao, ali nemojmo zaboraviti što se događalo i nisam imao vremena po Zakonu o javnoj nabavi angažirati konzultanta, procedura nije savršena, napravio sam milijun grešaka. Poslali su me u nuklearnu elektranu pred havarijom, tražili od 'svetog Ante' da je spasi i da onda pitaju koliko sam potrošio na 'hlađenje jezgre'. Žao mi je zbog te percepcije i na vašem bih mjestu i ja mislio: on je uzeo sebi lovu. Spreman sam snositi sve posljedice«, kazao je Ramljak.

 Na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo u četvrtak posvećenoj Agrokoru, koja je trajala četiri i pol sata, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić rekla je da je ona glavni autor lex Agrokora, dok je Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izjavio kako je »gledajući iz današnje perspektive, pogriješio što je kao konzultante angažirao svoju bivšu tvrtku Texo Management«. Riječ je o tvrtki iz koje je Ramljak došao u Agrokor kao povjerenik, a koja ga savjetuje za oko 250 tisuća kuna tjedno. »Da sam ja na vašem mjesta, i ja bih mislio – to je sebi namjestio«, odgovorio je Ramljak na pitanje predsjednika Odbora Darinka Kosora (HSLS) o etičnosti tog angažmana.»Iz današnje perspektive mi je žao, ali nemojmo zaboraviti što se događalo i nisam imao vremena po Zakonu o javnoj nabavi angažirati konzultanta, procedura nije savršena, napravio sam milijun grešaka. Poslali su me u nuklearnu elektranu pred havarijom, tražili od ‘svetog Ante’ da je spasi i da onda pitaju koliko sam potrošio na ‘hlađenje jezgre’. Žao mi je zbog te percepcije i na vašem bih mjestu i ja mislio: on je uzeo sebi lovu. Spreman sam snositi sve posljedice«, kazao je Ramljak.Najavio je i da će kroz petnaestak dana tražiti produženje roka za nagodbu za tri mjeseca pa bi, odbori li Trgovački sud zahtjev, novi datum za nagodbu bio 10. srpnja. Naglasio je da nagodba i pravac u kojem idu nisu ugroženi.

Dalić: Ja sam glavni autor zakona, sve odredbe napisane su mojim riječima ili po mojem nalogu


»Ja sam glavni autor zakona, sve odredbe napisane su mojim riječima ili po mojem nalogu«, kazala je Dalić na pitanje SDP-ova Joška Klisovića tko je pisao lex Agrokor.»Posjedujem jedinstveno iskustvo i u privatnom i u javnom sektoru, znanja i akademske titule koje su me kvalificirale kao najprikladniju osobu koju ova Vlada ima za bavljenje ovim problemom«, rekla je potpredsjednica Vlade, ministrica gospodarstva Dalić. Dodala je da se konzultirala s nizom stručnjaka raznih profila, od pravnika do financijaša.Na pitanje SDP-ova Saše Đujića pojasnila je da je izvanredni povjerenik Ramljak bio među onima s kojima se savjetovala u pripremi zakona jer je i on jedan od onih koji imaju iskustvo i u financijama i u državnom sektoru. Također je kazala da je lex Agrokor inačica talijanskog zakona napisanog zbog propasti Parmalata i Alitalije, a pribavio ga je Tomislav Šavorić, no pojasnila je kako s njim nema nikakvu vezu.Dalić je odbacila i nagađanja kako je »u priči« Borislav Škegro, podsjetivši da je Škegro bio potpredsjednik Vlade sedam godina, da mu je svojedobno bila pomoćnica u Ministarstvu financija, a da ju je na tu dužnost imenovao predsjednik dr. Franjo Tuđman. Naglasila je i da pri pisanju tzv. lex Agrokor nije imala kontakata s Knighthead fondom niti je taj fond na bilo koji način utjecao na njegov sadržaj. Potpredsjednica Vlade Dalić jasno je demantirala spekulacije da su zakon pisali strani fondovi i konzultatnti, rekavši da 78 posto članaka odgovara Stečajnom zakonu, dok 11 članaka donosi novine, među kojima i da financijeri dobivaju status najstarije tražbine, i to na zahtjev bankara, jer, naglasila je, »nitko normalan neće financirati kompaniju pred stečajem«.Vezano za izbacivanja odredbe o sukobu interesa povjerenika, objasnila je kako u talijanskom zakonu ministar nadzire postupak izvanredne uprave, kod nas to čini Trgovački sud, dok su prava Vladina povjerenika identična pravima stečajnog upravitelja. Gordan Maras iz SDP-a ustvrdio je da su lex Agrokor pisali ljudi iz ‘Škegrina inkubatora’ – Ramljak, Šavorić i Tomislav Radić, i da su oni potom dobili lukrativne poslove u Agrokoru. Maras je nadalje pitao je li i Toni Smrček sudjelovao u pisanu zakona, a potpredsjednicu Dalić je li spremna podnijeti ostavku.Potpredsjednica Vlade, ministrica Dalić odgovorila mu je kako se krizom u Agrokoru dobro upravlja i da se iza krize prilično teško sakriti, te kako joj je jasno da mu je kao SDP-ovcu zbog toga krivo jer je »vrlo malo zakona koji su imali stablizirajući efekt na gospodarstvo kao ovaj«.

Ramljak: Agrokor nije zapao u probleme zbog svojih tvrtki, nego zbog Todorića koji je prezadužio koncern




Na pitanje HDZ-ova Darka Horvata Ramljak je rekao kako Agrokor nije zapao u probleme zbog svojih tvrtki koje su dobre, poput Konzuma, nego zbog vlasnika koji je prezadužio koncern kreditima kod banaka i trošio novac na imovinu koja nije potrebna za operativno poslovanje. »To su bili privatni troškovi obitelji Todorić, trošili su tuđi novac posuđen od banaka na sve i svašta«, naglasio je Ramljak.


Zastupnici su pitali hoće li savjetnici dobiti kakav postotak za uspješno postignutu nagodbu, a izvanredni povjerenik Ramljak je kazao da Alix partners po ugovoru, u slučaju dobrog posla, ima bonus od 8 milijuna eura, dok Texo Management kao podizvođač, od toga dobiva određeni postotak.Plan u iduća tri mjeseca postići nagodbu sa svim vjerovnicimaNajavio je da je plan u iduća tri mjeseca postići nagodbu sa svim vjerovnicima, s ciljem da sve bude gotovo do polovice lipnja kada će se održati oko nagodbe sa 5700 vjerovnika. Ramljak je uvjeren da će posao uspješno okončati budu li imali mir. Istaknuo je da je suradnja s dobavljačima na najvišem nivou i da s njima nema problema. Napomenuo je da se »spominju tužbe i ne treba ih se bojati. Sigurno će ih biti puno, ali tužba ne znači i presudu«, naglasio je Ramljak, dodavši kako je uvjeren da tužbe »proračun neće stajati ni lipe«.Kazao je i da ne misli kako je zbog savjetnika, svojih prijatelji u sukobu interesa, niti da im je pogodovao. Istaknuo je da »ovu priči nije osmislio trojac Škegro, Dalić i Ramljak jer bi onda bili genijalci«, iako, dodao je »Škegru zna i on je genijalac«.Ramljak je izvijestio i kako vjerovnici Agrokora traže da se zaposle dodatni konzultanti koji koštaju 10 do 15 milijuna eura. Procijenio je da bi kompanija, uz pomoć vlastitih sredstava, dugove mogla vratiti za pet godina te najavio da će privremena uprava ugraditi osigurače kako je budući vlasnici po okončanju procesa ne bi rasprodali.Na kraju sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo, kojoj nije nedostajalo tenzija, predsjednik Odbora Darinko Kosor najavio je da će ih periodično sazivati na temu Agrokora.