Za oporavak gospodarstva

Vlada potvrdila zajam od 150 milijuna eura od Svjetske banke za obnovu i razvoj

Hina

Ministar financija Boris Lalovac kazao je da je sklapanje tog ugovora sa Svjetskom bankom potvrda da se strukturne reforme provode i odgovor onima koji tvrde suprotno



ZAGREB  - Vlada je danas zaključkom potvrdila ugovor o drugom zajmu za razvojnu politiku gospodarskog oporavka između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), a iznos zajma je 150 milijuna eura.


Ministar financija Boris Lalovac kazao je da je sklapanje tog ugovora sa Svjetskom bankom potvrda da se strukturne reforme provode i odgovor onima koji tvrde suprotno.


Program reformi koji se podupire zajmom obuhvaća jačanje fiskalne održivosti konsolidacijom rashoda i stvaranje poticajnog okruženja za rast privatnog sektora.




Prema uvjetima ponuđenim od IBRD-a Republici Hrvatskoj, zajam će biti odobren na 15 godina, a kamatna stopa je šestomjesečni EURIBOR za euro, uvećan za fiksnu kamatnu maržu.


Vlada je danas prihvatila i godišnja izvješća za 2013. godinu o stanju javnih projekata financiranih zajmovima ili darovnicama IBRD-a, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Europske investicijske banke (EIB) i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB).


Ministar Lalovac izvijestio je da je Hrvatska iz navedenih izvora lani “povukla” 317 milijuna eura i da je za povući ostalo oko 1,2 milijarde eura.