Obećali im plaću

Uprava Uljanika radnicima: ‘Prestanite s tim nelegalnim radnicima’

Hina



 Direktor korporativnih komunikacija Uljanik grupe Hrvoje Markulinčić rekao je u utorak popodne novinarima kako mu je žao što je 200 -tinjak radnika tijekom dana prosvjedovalo ispred upravne zgrade tražeći ostavku Uprave društva te da ih je pozvao da u srijedu prestanu »s tim nelegalnim radnjama« s obzirom na to da je Štrajkaški odbor odlučio odgoditi štrajk.


Uprava je naime na sastanku sa sindikatima obećala da će radnicima u srijedu biti isplaćena plaća za prosinac i božićnica.


»Žao nam je zbog situacije ispred upravne zgrade Uljanika jer ovo što se danas događa nije slika pravog Uljanika s obzirom na to da je 2400 ljudi cijeli dan bilo na gradnjama, uredno radilo, gradilo i ‘guralo’ sve naše brodove. U srijedu naprosto nećemo dozvoliti da neovlaštene osobe, mimo svih propisa i zakona, ulaze u prostor Uljanika«, rekao je Markulinčić o prosvjedu 200-tinjak Uljanikovih radnika.




Oni su se jutros nezadovoljni odlukom Štrajkaškog odbora o stavljanju štrajka u mirovanje okupili ispred upravne zgrade pulskog Uljanika, tražili su ulazak u štrajk i ostavku Uprave društva. Markulinčić je dodao da su se sindikati zauzeli za to da se »ta dva dana, premda su prosvjedi bili nelegalni, naprosto zaborave«.


»Upravo o njihovom postupanju ovisi hoćemo li sutra imati jednu normalnu sliku i zakonit rad ili ćemo morati svi skupa utvrditi da ovo što se događa naprosto nije zakonito. Neovlaštene osobe koje su na silu u utorak ušle u krug Uljanika nismo zaustavljali, iako policija i te kako vodi nadzor i ima kontrolu nad svime. Od srijede to više nećemo dozvoliti«, poručio je Hrvoje Markulinčić.


Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) i glasnogovornik Štrajkaškog odbora Đino Šverko izjavio je novinarima kako im je Uprava društva obećala da će sutra radnicima biti isplaćena plaća i božićnica. Osim toga, dogovorili su se kako će se skupovi radnika na kojem će biti govora o planu restrukturiranja održati za desetak dana.


»To što radnici traže ostavku Uprave društva to je njihovo pravo, no sindikati nemaju po tom pitanju utjecaja. Zna se da o tome odluku može donijeti samo Skupština društva«, poručio je Šverko te potvrdio da su se radnici koji su od jutra prosvjedovali razišli oko 14 sati.


Europska komisija dala je u ponedjeljak popodne odobrenje te utvrdila kako je plan Republike Hrvatske da brodogradilištu Uljaniku izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. »Zahvaljujući toj mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja«, priopćeno je u utorak iz Europske komisije.