Priopćenje Uljanika

Uljanik Grupa: Nemamo problem znanja i sposobnosti. Evo zašto radimo gubitke

P. N.

foto: Marko Gracin

foto: Marko Gracin

Negativan poslovni rezultat je očekivan s obzirom na to da sadašnje poslovanje terete svi materijalni troškovi, a primopredaja brodova kasni. Isporukom gradnji 514 i 733 krajem ove i početkom sljedeće godine taj će se rezultat bitno promijeniti, navodi se u prioćenju.



Razlozi usporavanja poslovno-proizvodne aktivnosti cijele Grupe pa tako i 3. MAJ Brodogradilišta, te s tim u vezi negativan poslovni rezultat, duže su vrijeme potpuno poznati svima iole upućenima u složenu problematiku brodogradnje. Izostanak postojanja sustavnog modela financiranja, kroničan nedostatak stručnih radnika i ukupnog okvira praćenja brodogradnje kao složene industrije doveli su do kašnjenja u financiranju, projektiranju, planiranju i posljedično u gradnji brodova kako u Rijeci tako i u Puli, stoji u prioćenju koje je javnosti uputila Uljanik Grupa putem svog odjela za korporativne komunikacije.


Oba brodogradilišta Uljanik Grupe, navodi se u priopćenju, “Sposobna su izgraditi složene brodove za svjetsko tržište, no bez sustavne i EU pravilima dozvoljene podrške, jamstvenog fonda za financiranje ili drugog sličnog modela kakvog poznaju sve europske zemlje koje imaju ozbiljnu brodogradnju, u početnim se fazama pripreme i projektiranja gubi dragocjeno vrijeme koje kasnije uzrokuje kašnjenje i penale”.


– Uljanik Grupa nema problem znanja i sposobnosti gradnje brodova, naše gradnje su najsloženiji brodograđevni projekti koje EU brodogradnja danas može ponuditi tržištu.




Ključ rješenja kašnjenja proizvodnog programa, što svakodnevno uzrokuje gubitke, jest Program restrukturiranja ULJANIK Brodogradilišta, čime se otvaraju pretpostavke za ubrzanje proizvodnje u cijeloj Grupi i nastavak ugovaranja i gradnje složenih brodova za svjetsko tržište. Negativan poslovni rezultat je očekivan s obzirom na to da sadašnje poslovanje terete svi materijalni troškovi, a primopredaja brodova kasni. Isporukom gradnji 514 i 733 krajem ove i početkom sljedeće godine taj će se rezultat bitno promijeniti, navodi se u prioćenju.


Na toj osnovi, tvrde iz Uljanika, “u narednim se danima očekuje maksimalan angažman resornih ministarstava kako bi se Program restrukturiranja što ranije usvojio pred tijelima EU-a”.


– Usvajanjem Programa restrukturiranja rješavaju se svi nagomilani problemi kroz godine nepostojanja sustava praćenja brodogradnje kao strateške industrije jedne zemlje. U narednim danima cjelokupni se sustav, društvo i nadležna tijela moraju jasno opredijeliti želimo li očuvati brodogradnju kao stratešku industriju našeg gospodarstava. Ukoliko je ta odluka pozitivna, potrebno je hitno i usklađeno postupanje svih dionika ovih procesa, u suprotnom će vrijeme kojeg nema napretek učiniti nenadoknadive štete brodogradnji i domaćem gospodarstvu u cijelosti, navodi se u priopćenju.