Odluka

U stečaju je upravo završio i Uljanik d.d. – Bulić tvrdi da to ne znači nužno kraj i za “3. maj”

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Odluci je prethodila informacija da je visina blokade društva samo u posljednja dva tjedna narasla za dodatnih 30 milijuna kuna i sada iznosi oko 98 milijuna. Također je utvrđeno da nije stigla nikakva konkretna ponuda kineskih investitora, poslije čega je sudac izjavio kako, nažalost - nema izbora



Trgovački sud u Pazinu danas je nakon samo nekoliko minuta ročišta donio odluku – u stečaj nakon Uljanik brodogradilišta ide i Uljanik d.d., krovno društvo Uljanik grupe.


Odluci je prethodila informacija da je visina blokade društva samo u posljednja dva tjedna narasla za dodatnih 30 milijuna kuna i sada iznosi oko 98 milijuna. Također je utvrđeno da nije stigla nikakva konkretna ponuda kineskih investitora, poslije čega je sudac izjavio kako, nažalost – nema izbora.


Uljanik d.d. krovno je društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik 11 tvrtki u okviru grupe, a većinski je vlasnik i riječkog 3. maj Brodogradilišta, u kojemu drži 87 posto dionica.




Sada treba otvoriti  pregovore za spašavanje imovine čija je vrijednost značajna. Samo u brodovima je vrijednost preko 1,4 milijardi kuna, pa je za vjerovnike iznimno važno da nastavimo raditi, rekao je poslije ročišta Emil Bulić. 


Do sada je šest članica Uljanik grupe završilo u stečaju – sredinom travnja otvoren je stečaj Uljanik Proizvodnje opreme, početkom svibnja otvoren je i zaključen stečaj Uljanik Poslovno informacijskih sustava, od prošlog tjedna u stečaju su i Uljanik TESU i Uljanik Strojogradnja Diesel, a od početka ovoga Uljanik Brodogradilište i Uljanik Shipbuilding Computer Sistems (USCS).


– Za “3. maj” ovo ne mora biti prekretnica. On se i dalje bori za svoj opstanak. To ne znači nužno i otvorenje stečaja u riječkom brodogradilištu, dodao je Bulić.


– Ovo je politička odluka, a za politiku se nikad ne zna što joj odgovara. Pretpostavljam da sada neki trljaju ruke i računaju da više nema sindikata i da će lešinari lakše odraditi posao u Uljaniku, kaže predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac, koji i dalje smatra da Vlada mora nastaviti gradnju brodova za koje je dala jamstva.


– Pretpostavljam da bi dio novca željela vratiti u proračun. Ako oni nisu zainteresirani, ni brodovlasnici ni stečajni upravitelji ne mogu napraviti korak više, dodao je.