Što je pokazala nova 'lista srama'?

U Hrvatskoj 28.000 radnika bez plaće, država izgubila 161 milijun kuna

Gabrijela Galić

Među poduzetnicima s najvećim brojem radnika koji neisplaćuju plaće nalazi se i 3. maj Motori i dizalice. Tako je država na listu poslodavaca koji ne isplaćuju plaće zapravo stavila i samu sebe. Čabarski Finvest, poznat jer je svojedobno vlasnik tvrtku poklonio radnicima, a koristio je i državnu pomoć kroz mjeru skraćivanja radnog tjedna, plaću ne isplaćuje za 252 radnika



ZAGREB U prvih pet mjeseci ove godine čak 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika u Hrvatskoj svojim radnicima nije isplatilo plaću, pokazuje to u srijedu objavljena lista Porezne uprave i Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Bez plaće je tako u Hrvatskoj više od  28 tisuća radnika. No, za dio poduzeća koja se nalaze na listi poreznih obveznika koji nisu isplatili plaću, a riječ je o 16 tvrtki, nema podataka o broju radnika za koje plaća nije isplaćena. U tim slučajevima neisplata plaća evidentirana je temeljem inspekcijskog nadzora, odnosno zapisnika inspekcije rada, a među tim poduzećima su Zagorje Tehnobeton, Promet Požega, Osijek Kotekst, Osijek gradnja, Neo argentum iz Kostrene, Palace iz Selca. Dio tih dužnika već je u stečaju, što nije rijedak slučaj na samoj listi »neplatiša plaća«.  


Svaki je radnik u prosjeku izgubio 12 tisuća kuna i to samo da je primao minimalnu plaću na koju je poslodavc državi platio prirez  po prosječnoj stopi od 12 posto. Drugim riječima, radnicima poslodavci, po toj računici, ukupno duguju 336 milijuna kuna u prvih pet mjeseci. Država i lokalne vlasti, s osnova poreza, prireza i doprinosa izgubili su gotovo 5.755 kuna po svakom radniku u pet mjeseci, što je na 28 tisuća radnika 161 milijun kuna. U konačnici, državi i radnicima, poslodavci koji ne isplaćuju plaće duguju ukupno pola milijarde kuna.


Ministar financija Boris Lalovac, kako je priopćeno, dao je nalog Poreznoj upravi da u suradnji s ostalim inspekcijskim službama utvrdi sve činjenice povezane uz neisplate plaća radnicima, kako bi se vidjelo postoji li odgovornost direktora ili članova društva za neisplatu plaća. To utvrđivanje činjenica trebalo bi pokazati i jesu li učinjene nezakonite radnje u pogledu izvlačenja novaca i stjecanja imovinske koristi. U slučaju da se utvrdi zlouporabe prava poslodavci mogu očekivati pokretanje prekršajnog ili kaznenog postupka protiv njih.




Među poduzetnicima s najvećim brojem radnika koji neisplaćuju plaće nalazi se i »3. maj« Motori i dizalice koji je u prvih pet mjeseci plaću dugovao za prosječno 212 radnika, iako taj broj od mjeseca do mjeseca varira. Tako je država na listu poslodavaca koji ne isplaćuju plaće zapravo stavila i samu sebe. Čabarski Finvest, poznat jer je svojedobno vlasnik tvrtku poklonio radnicima, a koristio je i državnu pomoć kroz mjeru skraćivanja radnog tjedna, plaću ne isplaćuje za 252 radnika


. Na listi poduzeća koja duguju radnicima, međutim, mali je broj onih koji zapošljavaju 100 i više radnika. Uglavnom je riječ o tvrtkama koje ili imaju jednog do dva zaposlena, ili maksimalo do 90-tak radnika.


Na listi fizičkih osoba koje ne isplaćuju plaće također je veliki broj onih koji zapošljavaju jednog radnika. Ukupno kod 1.418 obrtnika plaće nisu isplaćene za nepunih četiri tisuće radnika, pa ispada da svaki dužnik u prosjeku zapošljava tri radnika. No, ima i velikih obrtnika neplatiša. Vodeći je među njima Anka Rubelj koja zapošljava 93 radnika. Riječ je o nekad posjećenom lancu pečenjarnica koji već godinama tone, a ovih dana je objavljeno da potupno prestaju s radom.