Zemlja partner

Plenković se u Berlinu susreo s Merkel, otvorio Zeleni tjedan: Nadamo se pomacima za Albaniju i S.Makedoniju na samitu u Zagrebu

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters



BERLIN Njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković izjavili su u četvrtak kako se nadaju da će doći do pomaka u otvaranju pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije s EU-om na samitu koji u svibnju organizira predsjedateljica Unije Hrvatska.


Unija je obećala da će početi pregovore s dvije istočnoeuropske države, ali su Francuska, Danska i Nizozemska to blokirale na europskom samitu u listopadu.


Merkel i Plenković su o zastoju u proširenju Unije razgovarali u Berlinu tijekom posjeta hrvatskog premijera Njemačkoj.




“Samit o zapadnom Balkanu koji će se održati u Zagrebu je vrlo važna stvar zbog problema s početkom pregovora S. Makedonije i Albanije. Nadamo se da ćemo na sastanku na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana postići pomake na tom polju”, rekla je Angela Merkel nakon razgovora s Plenkovićem.


Plenković također optimistično gleda na samit koji će se održati 5. i 6. svibnja u Zagrebu.



“Ovaj samit će dati realnu perspektivu u odnosima EU-a sa zemljama u susjedstvu kako bi znali kojom dinamikom će se ove zemlje kretati prema članstvu”, rekao je Plenković.


Dvoje dužnosnika razgovaralo je i o koordinaciji predsjedanja EU-om i potvrdilo želju da zajednički rade na rješavanju problemima poput brexita i dugoročnog proračuna EU-a.


Njemačka će 1. srpnja preuzeti od Hrvatske rotirajuće predsjedanje EU-om.



Hrvatski premijer je istaknuo kako dvije zemlje godinama njeguju izvrsne bilateralne odnose. “Njemačka je već trideset godina najvažniji partner na političkom i gospodarskom planu”, rekao je Plenković.


Spomenuo je da je u Hrvatsku prošle godine stiglo tri milijuna njemačkih turista koji su ostvarili više od 21 milijun noćenja.



Istaknuo je kako je prošle godine potpisan akcijski plan za jačanje odnosa urodio novim gospodarskim projektima, uključujući gostovanje pedesetak hrvatskih kompanija na sajmu poljoprivrede Zeleni tjedan gdje je Hrvatska ove godine zemlja partner.


Plenković otvorio Zeleni tjedan


Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je Zeleni tjedan u Berlinu, vodeću desetodnevnu međunarodnu poljoprivrednu manifestaciju, a kojoj je ovogodišnja zemlja partner upravo Hrvatska.


Održao je govor na svečanoj ceremoniji otvaranja pred više od 3.000 gostiju iz cijelog sviejta. Sajam će službeno započeti u petak, 17. siječnja, obilaskom hrvatske hale, u kojoj će sudjelovati njemačka i hrvatska delegacija na čelu s Plenkovićem i ministricom poljoprivrede Vučković.



U berlinskom City Cubeu otvaranju 85. Zelenog tjedna nazočili su brojni visoki dužnosnici iz Hrvatske i svijeta, a Hrvatsku su predstavljali hrvatski tenor svjetskog glasa Đani Stipaničev, istaknuta kazališna glumica i pjevačica Renata Sabljak te mlada plesno – pjevačka skupina „Folklorelektro“.


Generalni direktor Berlinskog sajma Christian Göke izjavio je da je Finska u pet mjeseci nakon što je bila zemlja partner ostvarila skoro 50 posto više izvoza. Isto je poželio i Hrvatskoj, koja je ovogodišnja zemlja partner.