Trajno zatvaranje?

Od srijede privremena obustava prerade u sisačkoj rafineriji

Hina

Snimio Nenad REBERŠAK / NL arhiva

Snimio Nenad REBERŠAK / NL arhiva

U srijedu, 14. siječnja privremeno se obustavlja prerada domaće nafte u Rafineriji nafte Sisak, potvrđeno je Hini iz Ine u kojoj kažu da to predstavlja uobičajenu mjeru optimizacije poslovanja, a ne zatvaranje rafinerije, dok iz Stožera za obranu sisačke rafinerije upozoravaju da je sve izglednije njezino trajno zatvaranje



ZAGREB U srijedu, 14. siječnja privremeno se obustavlja prerada domaće nafte u Rafineriji nafte Sisak, potvrđeno je Hini iz Ine u kojoj kažu da to predstavlja uobičajenu mjeru optimizacije poslovanja, a ne zatvaranje rafinerije, dok iz Stožera za obranu sisačke rafinerije upozoravaju da je sve izglednije njezino trajno zatvaranje.


U Ini kažu da kompanija redovito prati iskorištenost svojih rafinerijskih kapaciteta te ih optimizira i prilagođava tržišnim uvjetima i ostalim relevantnim faktorima.


S obzirom na drastičan pad cijena nafte koji slabi profitabilnost Ininog segmenta istraživanja i proizvodnje nafte i plina, potrebno je staviti još veći naglasak na poboljšanje profitabilnosti rafinerijskog poslovanja kako bi bilo samostalno i održivo, kažu u Ini.




U tom smislu, dodaju, na temelju odluke donesene na razini operativnog menadžmenta i u skladu s najboljom industrijskom praksom, u Rafineriji nafte Sisak će 14. siječnja proizvodnja biti privremeno obustavljena uslijed isteka zaliha domaće nafte.


Obustava proizvodnje predstavlja uobičajenu mjeru optimizacije poslovanja koja ne podrazumijeva zatvaranje rafinerije, niti smanjenje broja zaposlenika, naglašavaju u Ini. Dodaju da je ta mjera optimizacije predstavljena svim razinama menadžmenta i odobrena prošle godine u sklopu poslovnog plana kompanije za ovu godinu.


Ponovno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Sisak ostaje ovisno o vanjskom okruženju, a u međuvremenu će proizvodnja biti koncentrirana u konkurentnijoj riječkoj rafineriji, gdje je nastavak prerade nafte planiran tijekom prve polovice veljače, kažu u Ini.


Ističu i da su za Rafineriju nafte Rijeka Uprava i Nadzorni odbor Ine odobrili pripreme za značajnu investiciju u tehnologiju obrade teških ostataka.


Kako se doznaje, Rafinerija nafte Sisak ni do sada nije tijekom cijele godine prerađivala naftu pa se tako u 2014. godini prerada odvijala tijekom dva, a 2013. tijekom pet mjeseci.


Iz Stožera za obranu rafinerije nafte Sisak, pak, u utorak upozoravaju da je, iako iz Uprave Ine najavljuju da se rafinerija neće zatvoriti, sve izglednije da će uskoro trajno prestati s preradom nafte.


Budući da su u međuvremenu nabavljene još neke manje količine sirovine za preradu, potpuno iskorištenje svih zaliha nafte očekuje se u četvrtak, ističu iz Stožera.


»Dnevno nam za normalnu preradu treba oko 5.000 tona nafte, a nama tek povremeno dođe oko 3.000 tona, što nije dovoljno za redovni rad. Kada se za dva dana obustavi proizvodnja, teško je vjerovati da će se ponovo pokrenuti«, kaže koordinator Stožera Predrag Sekulić.


U Stožeru čine sve za obranu rafinerije i očuvanje radnih mjesta da preduhitre taj crni scenarij, dodaje.


»Spremni smo na sve opcije, ali je pitanje što ćemo moći učiniti. I danas su naši predstavnici bili na razgovoru u Upravi Ine, ali nismo dobili zadovoljavajuće odgovore. Naš Stožer je u svakodnevnom zasjedanju, a o mogućim sindikalnim akcijama ćemo obavijestiti javnost«, istaknuo je Sekulić.


Zaposlenici sisačke rafinerije, njih više od 800, još nisu dobili nikakve relevantne informacije o sudbini Rafinerije. Zbog toga među njima vlada neizvjesnost i bojazan od mogućih otkaza.


Ranije su iz Stožera upozorili i da rafinerija još nema planskih dokumenata za ovu godinu poput plana prerade, operativnog poslovanja i kapitalnih investicija.


Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u petak kako nema odluke Uprave Ine o gašenju Rafinerije nafte Sisak te naglasio da je Vladin manevarski prostor u pregovorima s MOL-om, kao i utjecaj na poslovne odluke u Ini, bitno sužen zbog koruptivnog ugovora koji je bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader sklopio s MOL-om. Najavio je Vladinu borbu za svaku isplativu investiciju i svako radno mjesto u Ini.