Eurostat

Nezaposlenost u EU u rujnu na najnižoj razini u zadnjih devet godina

Hina

U Hrvatskoj je, prema Eurostatovim podacima, stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u kolovozu iznosila 10,9 posto, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na revidiranu procjenu za srpanj. Bez posla je prema izvješću Eurostata u kolovozu bilo 195 tisuća građana Hrvatske



Nezaposlenost u Europskoj uniji kliznula je u kolovozu na najnižu razinu u gotovo devet godina, dok se u eurozoni zadržala na najnižoj razini u nešto više od osam godina, pokazali su podaci europskog statističkog ureda Eurostata.


U EU je stopa nezaposlenosti, utvrđena metodologijom ILO-a, u kolovozu kliznula na 7,6 posto, spustivši se na najnižu razinu od studenog 2008. godine. U srpnju je iznosila 7,7 posto a u prošlogodišnjem kolovozu 8,5 posto.


U 19-članoj eurozoni stopa nezaposlenosti zadržala se u kolovozu treći mjesec zaredom na 9,1 posto, što je njezina najniža razina od veljače 2009. godine. U lanjskom kolovozu iznosila je 9,9 posto, navodi se u priopćenju Eurostata.




Bez posla je u kolovozu u EU bilo ukupno 18,747 milijuna građana, od čega njih 14,751 milijun u eurozoni. Njihov je broj u EU time smanjen za 104 tisuće u odnosu na srpanj, a u eurozoni za 42 tisuće.


U odnosu na prošlogodišnji kolovoz broj nezaposlenih u EU manji je za 1,923 milijuna, a u eurozoni za 1,319 milijuna.


Među zemljama EU najnižu stopu nezaposlenosti u kolovozu zabilježila je, prema raspoloživim podacima Eurostata, Češka, od 2,9 posto, a slijede Njemačka, s 3,6 posto, i Malta, sa 4,2 posto.


Najvišu je stopu nezaposlenosti, pak, zabilježila Grčka, od 21,2 posto u lipnju. Slijedi Španjolska sa 17,1 posto, navodi Eurostat.


U Hrvatskoj je, prema Eurostatovim podacima, stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u kolovozu iznosila 10,9 posto, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na revidiranu procjenu za srpanj. Bez posla je prema izvješću Eurostata u kolovozu bilo 195 tisuća građana Hrvatske.


U usporedbi s prošlom godinom samo je Finska u kolovozu bilježila istu stopu nezaposlenosti dok je u svim ostalim zemljama ona smanjena – najviše na Cipru, s 13,1 na 10,7 posto.


Među mladima do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU kliznula je u kolovozu na 16,7 posto, sa 16,8 posto koliko je iznosila u prethodnom mjesecu, utvrdili su u Eurostatu. U eurozoni ostala je nepromijenjena treći mjesec zaredom i iznosila je 18,9 posto.


Bez posla je u kolovozu u Europskoj uniji bilo 3,75 milijuna mladih, od kojih 2,67 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj na godišnjoj razini smanjen za 426 tisuća u EU, te za 240 tisuća u eurozoni.


Među zemljama EU najnižu je stopu nezaposlenosti u toj dobnoj skupini zabilježila Njemačka, od 6,4 posto, a najvišu Grčka, od 43,3 posto u lipnju, te Španjolska, od 38,7 posto, i Italija, od 35,1 posto.


Eurostat je u izvješću revidirao procjenu stope nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj na kraju drugog tromjesečja na 26,1 posto, s prethodno procijenjenih 26,4 posto.