Refinanciranje duga

NOVA OBVEZNICA Najjeftinije zaduženje u povijesti: Na kamatama ušteda od pola milijarde godišnje

Jagoda Marić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Nova ušteda na kamatama otvara i  nove mogućnosti za  porezno rasterećenje građana i gospodarstva. 'Zadovoljan sam činjenicom da  smo izabrali pravi trenutak za izlazak na tržište, ali i da su investitori prepoznali sve ono što činimo kad je u pitanju fiskalna politika', kazao nam je  u kratkoj izjavi ministar financija Zdravko Marić



Hrvatska je, što je samo prije koju godinu zvučalo nevjerojatno, uspjela izdati obveznicu koja ulagačima donosi ukupan prinos pod 1,324 posto, što je najjeftinije zaduživanje Hrvatske od njezine samostalnosti. Naime, danas je na europskom tržištu izdana obveznica  u iznosu od 1,5 milijardi eura na deset godina i njome će Hrvatska refinancirati dug od 1,5 milijardu dolara koji na naplatu dospijeva u studenome ove godine. Na taj je dug  Hrvatska plaćala kamatu nod 6,75 posto, što znači da je novim izdanjem  refinanciranjem strog duga godišnja ušteda samo na tom jednom zajmu već od 500 milijuna kuna.  Iznos je to kojeg Hrvatskoj teško  na godišnjoj razini može donijeti ijedna reforma od onih o kojima se stalno govori, a posebice ako se zna da je s novim izdanjem  godišnji trošak kamata manji za oko tri i pol milijarde kuna nego što je bio  2015. godine. Nova ušteda na kamatama otvara i  nove mogućnosti za  porezno rasterećenje građana i gospodarstva.


– Zadovoljan sam činjenicom da  smo izabrali pravi trenutak za izlazak na tržište, ali i da su investitori prepoznali sve ono što činimo kad je u pitanju fiskalna politika, kazao nam je  u kratkoj izjavi ministar financija Zdravko Marić. Dodao je da su investitori dali ponudu vrijeme pet i pol milijardi eura te da dolaze iz njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Austrije ali i  Hrvatske. 


Krajem prošlog tjedna Hrvatsko je agencija Fitch povećala kreditni rejting koji je ponovo investicijski, ali za pretpostavit je da su investitori već ranije to predviđanje ugradili u kamatu koju su bili spremni ponuditi, ali je ponuda investitora koji su prvi put pokazali interes za hrvatske vrijednosne papire dokaz da je i oporavak rejtinga, osim naravno proračunske konsolidacije i niskih kamata na tržištu,  probudio njihov interes.