Bespovratna sredstva

Ministarstvo gospodarstva: Poduzetnicima isplaćene 2 milijarde kuna

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek



ZAGREB Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u utorak je izvijestilo da je isplatilo ukupno dvije milijarde kuna bespovratnih sredstava poduzetnicima na temelju izvršenih i plaćenih aktivnosti po projektima prema svim pozivima koje je objavilo zadnje četiri godine.


Riječ je o ukupno 29 poziva na dostavu projektnih prijedloga, koji su objavljeni u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020 za prioritetne osi „Jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija“ i „Poslovna konkurentnost“.


Ukupno je potpisano 2.828 ugovora s iznosom bespovratne potpore od 3,8 milijardi kuna, od čega najviše po pozivima ICT, Kompetentnost i razvoj, WWW vaučeri, Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom (ISO i slične norme), Internacionalizacija poslovanja MSP-ova te E-impuls.




Dodijeljene potpore generirale su 8,2 milijardi kuna investicija, a uz unapređenje poslovanja poduzetnika, poduprtim projektima bi se trebalo otvoriti ili sačuvati više od 9.000 radnih mjesta, od čega najviše po pozivima Kompetentnost i razvoj (2741), E-impuls (2836), ICT (1524), Infrastruktura i oprema (617), Turizam (362) i Inovacije (321), kaže se u priopćenju.


„Analiza pokazuje kako na mjesečnoj razini poduzetnike podupiremo s gotovo 75 milijuna kuna isplata kojima se pokrivaju ostvarene investicije kroz nabavu radova, dobara ili usluga. Ove brojke objavljenih poziva, ugovorenih projekata, planiranog broja novozaposlenih osoba jasan su pokazatelj kako ova Vlada i ovo ministarstvo kontinuirano stvaraju poticajno poduzetničko okruženje i olakšavaju svakodnevno poslovanje poduzetnicima u Hrvatskoj“, istaknuo je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.