Davor Štern otkriva

Koliko će napad na saudijska postrojenja utjecati na cijene na benzinskim postajama u Hrvatskoj?

Hina

Foto Planet Labs Inc/Handout via REUTERS, Marko Gracin

Foto Planet Labs Inc/Handout via REUTERS, Marko Gracin

Dok mi imamo rafineriju i vezani smo uz rafinerijski sustav Europe, to nije tako strašno. No ako su rafinerije pogođene, onda popravak traje dulje, a duga nestašica goriva i energenata s tog područja mogla bi čak istrošiti i američke zalihe



Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 65 dolara, nakratko poskočivši nadomak 72 dolara nakon napada Hutija na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, koji je podigao premiju rizika.


Na londonskom je tržištu cijena barela oko podneva bila u plusu 5,16 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,39 dolara. Nakratko je u elektronskoj trgovini poskočila čak 19,5 posto, na 71,95 dolara, što je bio njezin najveći skok od 14. siječnja 1991. godine.


Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 4,51 dolara višoj cijeni, od 59,36 dolara. Tijekom noći poskupio je u jednom trenu 15,5 posto, na 63,34 dolara, najvišu razinu od 22. lipnja 1998. godine.


Napad pobunjenih Hutija




Okidač za uzlet cijena bilo je napad pobunjenih Hutija na veliko saudijsko naftno postrojenje tijekom vikenda i objava američkog predsjednika Donalda Trumpa da je stavio na raspolaganje strateške naftne rezerve kako bi osigurao stabilnu opskrbu.


Saudijska Arabija najveći je izvoznik nafte u svijetu a zbog napada dronova na Saudi Aramcova postrojenja za preradu u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu njezina je proizvodnja smanjena za 5,7 milijuna barela dnevno.


Iz Saudi Aramcoa nisu objavili kada će obnoviti puni kapacitet proizvodnje.


Dva upućena izvora izjavila su da bi povratak na normalne razine proizvodnje “mogao potrajati mjesecima”.


“Protegnu li se poremećaji u proizvodnji na dulje vremensko razdoblje, Saudi Aramco će teško ostvariti izvozne specifikacije za svoju naftu (Arab Light i Arab Extra Light)… i možda će biti prisiljen objaviti ‘višu silu’ na dio izvoza”, navode u bilješci klijentima analitičari konzultantske tvrtke Energy Aspects.


Eskalacija napetosti i sukoba


“Očekujemo da će IEA (Međunarodna agencija za energiju) i američko ministarstvo energetike staviti na raspolaganje strateške zalihe kako bi nadoknadili manjak u opskrbi ukoliko prekid u saudijskoj prozivodnji potraje”, dodaju.



Pritom glavni razlog za skok cijena nije zabrinutost za opskrbu već eskalacija napetosti i sukoba na Bliskom istoku nakon američke prijetnje odmazdom Iranu zbog navodne podrške Hutima, upozoravaju analitičari.


“Takva situacija opravdava premiju rizika na cijenu nafte, pa su male šanse da će se ona uskoro vratiti na razinu na kojoj je bila prije napada”, upozorava Carsten Fritsch iz Commerbanka.


Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 60,02 dolar, što znači da je pala 49 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.


Kakve su posljedice za cijene u Hrvatskoj?


Energetski stručnjak Davor Štern govorio je danas za Index o tome kakve bi posljedice napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji mogao imati na cijene nafte na našem tržištu.



“Još se ne zna kolika je šteta nanesena postrojenjima. Ona može biti dvojaka: mogu biti oštećena proizvodnja nafte i rafinerije. Proizvodnja nafte se relativno lako da sanirati, promijeni se površinska oprema i nafta dalje teče. Međutim, rafinerije su veći problem. Dok mi imamo rafineriju i vezani smo uz rafinerijski sustav Europe, to nije tako strašno.


No ako su rafinerije pogođene, onda popravak traje dulje, a duga nestašica goriva i energenata s tog područja mogla bi čak istrošiti i američke zalihe kojima Trump pokušava smiriti situaciju”, kaže Davor Štern za Index.


“Dakle, ako je ozbiljna šteta nanesena rafinerijama, vrlo brzo će porasti cijena derivata. Međutim, cijena derivata se kod nas formira temeljem cijena nafte na svjetskom tržištu i tu prolazi neki rok od dva do tri tjedna dok se cijene derivata popnu u skladu s porastom cijene nafte”, predviđa Štern.


“Pitanje je kako dugo će trajati nestašica nafte iz tog područja. Teško je poništiti psihološki efekt koji može nastati, a to je djelovanje na burze.


Ova dva dana je bilo tiho, u petak je porasla cijena desetak dolara, u subotu i nedjelju burze miruju, danas će biti interesantno vidjeti kako će se cijene kretati, možda dođe ponovno do smirivanja situacije temeljem najave Trumpa da će osigurati nedostajuće količine. Ako burzovni igrači počnu licitacije, onda je tu bilo kakva prognoza nemoguća”, rekao je Davor Štern za Index.