Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
26. siječnja 2020.
Ispis članka: Je li to ministar Horvat najavio REFERENDUM O BRODOGRADNJI: "Volio bih čuti glas javnosti" - Novi List

NoviList.hr

Je li to ministar Horvat najavio REFERENDUM O BRODOGRADNJI: "Volio bih čuti glas javnosti"

Neobična izjava

22. svibanj 2019 11:26

Napisao: Andrea Bralić

Strateški je brodogradnja prije 30 godina bila hvalevrijedna, a danas čini 1,8 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda. Da li graditi strateški interes na tome?

Ministar Darko Horvat u Opatiji / Foto: M. ANIČIĆ

Mora nam postati jasno da filozofija, metodologija i način na koji su se brodovi gradili do danas, u Hrvatskoj više ne postoji. Na lokacijama u Puli i Rijeci moguća je diverzifikacija proizvodnje u nešto smanjenom obimu i stoga nam brodogradnja u ovom trenutku nije jedini prioritet već nastojimo naći i druga rješenja.

Naši kineski partneri zapošljavaju 150 tisuća ljudi od čega samo 30 tisuća u brodogradnji, a ostali radnici su u drugim industrijama, kazao je u Opatiji ministar gospodarstva Darko Horvat uoči otvaranja 42. Međunarodne konferencije Mipro.

AMA_1914
Ministar Horvat na opatijskoj konferenciji MIPRO / Snimio Marin ANIČIĆ

Na pitanje novinara znači li da Vlada odustaje od brodogradnje kao strateške grane, ministar je odgovorio:

– Strateški je brodogradnja prije 30 godina bila hvalevrijedna, a danas čini 1,8 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda. Da li graditi strateški interes na tome, i na način da investiramo toliki novac iz državnog proračuna u egzistenciju takve industrije?

Pa rado bih tu čuo glas javnosti. Ako danas treba raditi nekakve referendume, onda bismo mogli i na taj način pitati javnost da li je za kontinuitet takvog modela ili s tim treba prekinuti, kazao je Horvat ponavljajući da je Vladi prioritet spašavanje državnih jamstava za što su spremni i investirati dodatno novac iz proračuna.

Jedan od modela koji se razmatra za 3. maj je osigurati novac za završetak brodova koji su u visokoj fazi gotovosti, pa njihovom prodajom vratiti dio sredstava u proračun.