Najavili

HAC ukida neke rukovodeće pozicije i spaja odjele, višak 140 ljudi

Hina

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Ukupne godišnje uštede predloženih mjera iznose oko 26,3 milijuna kuna, a pri izračunu nije uzet u obzir jednokratni trošak zbrinjavanja viška radnika, kažu u HAC-u



ZAGREB Hrvatske autoceste (HAC) kreću s restrukturiranjem tako da ukidaju pojedina rukovodeća radna mjesta i spajaju odjele pri čemu je višak 140 radnika, uz ukupni očekivani financijski učinak iznositi oko 26,3 milijuna kuna godišnje, izvijestili su u utorak iz HAC-a.


U priopćenju se podsjeća kako se od polovice 2018. u HAC-u provodi projekt pripreme tehničkog i operativnog restrukturiranja u suradnji s tvrtkom Deloitte Hrvatska kao i da je ta tvrtka predložila prvi set preporuka i mjera koje za cilj imaju povećanje učinkovitosti i smanjenje troškova poslovanja administrativnih funkcija uz zadržavanje trenutne sposobnosti i kvalitete obavljanja poslova.


Primjena preporuka i mjera započela je ovaj mjesec, a sam proces će trajati sljedeće dvije i pol godine i uz ostalo podrazumijeva ukidanje pojedinih rukovodećih radnih mjesta te preraspodjelu njihovih odgovornosti na operativne izvršitelje. Radi se o 40 radnih mjesta, pri čemu se djelatnici kojima se ukidaju radna mjesta premještaju na niže hijerarhijske pozicije, odnosno njihova osnovna radna mjesta.




Putem te kategorije racionalizacije smanjit će se trošak poslovanja za nešto više od 750.000 kuna na godišnjoj razini. Taj se korak planira realizirati do kraja svibnja.


Za gotovo sve ustrojstvene jedinice predloženo je smanjenje broja radnika za oko 140, uzimajući u obzir da se pri tomu ne ugrozi sposobnosti i kvaliteta provedbe trenutnih poslovnih procesa i zadaća. Godišnji financijski učinak te kategorije racionalizacije iznosi oko 25,5 milijuna kuna godišnje, a početak provedbe očekuje se krajem aktualne godine.


Ukupne godišnje uštede predloženih mjera iznose oko 26,3 milijuna kuna, a pri izračunu nije uzet u obzir jednokratni trošak zbrinjavanja viška radnika kroz isplatu poticajnih mjera za sporazumni prestanak ugovora o radu (otpremnina), za što je HAC osigurao sredstva putem zajma.


U HAC-u najavljuju da će u idućim koracima restrukturiranja, fokus racionalizacije biti na temeljnim djelatnostima HAC-a (ustrojstvene jedinice za operativu održavanja, naplate te nadzor i upravljanje prometom). Mjere koje će proizaći iz te faze bit će provedene nešto kasnije, ovisno o tijeku paralelnih projekata (npr. u sektoru naplate cestarine, najveće promjene dolaze s implementacijom novog sustava naplate koji se očekuje 2021. godine).


Od pripajanja HAC-ONC-a HAC-u, odnosno od 1. prosinca 2017. do 31. prosinca 2018. godine broj radnika je smanjen za 252 čime su smanjeni i operativni troškovi (trošak plaća i materijalnih prava) u iznosu od oko 18,6 milijuna kuna godišnje.


Tijekom ove godine, do kraja travnja, ukupan broj radnika u HAC-u smanjio se za njih 31, dok su trenutno 22 radnika u postupku potpisa sporazumnog prekida radnog odnosa na prijedlog poslodavca, odnosno dobrovoljnog odlaska uz poticajne otpremnine. Očekivano smanjenje operativnih troškova za tih 53 radnika na godišnjoj razini iznosi oko 8 milijuna kuna.


Na dan 30. travnja. 2019. u HAC-u je bilo 2.702 zaposlenih na neodređeno vrijeme.