Korporativna sigurnost

Debeljak u DIV za direktora doveo savjetnika koji je predsjednicu morao napustiti zbog afere SMS

Orjana Antešić

Foto Igor Soban, Pixsell

Foto Igor Soban, Pixsell



RIJEKA/SPLIT – Bivši savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, čija se ostavka krajem prošle godine povezivala sa aferom SMS, našao je novo zaposlenje. I to u DIV grupi Tomislava Debeljaka gdje je imenovan za direktora korporativne sigurnosti. Vlado Galić podnio je ostavku s mjesta savjetnika predsjednice podnio je ostavku iz moralnih i etičkih razloga, koju je Kolinda Grabar-Kitarović prihvatila.


Ostavka je uslijedila nakon afere sms u kojoj je uhićen informatičar Franjo Varga zbog sumnje da je u postupku koji se vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara na osječkome Županijskom sudu izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća.


Po njoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca tražio da donese osuđujuću presudu.




U svom iskazu Uskoku, prema navodima medija, Varga je govorio i o suradnji s bivšem predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, zamjenikom Milijanom Brkićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem te s predsjedničinim savjetnikom Galićem koji je povezao Vargu i Karamarka.


Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom je zatvoru bio i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.


– Osim žestoke konkurencije u pogledu cijene, kvalitete i rokova izgradnje/isporuke, na svjetskom je tržištu jedan od važnijih parametara za donošenje odluke o odabiru poslovnog partnera i razina svih segmenata sigurnosti koju primjenjuje dobavljač robe ili brodogradilište.


Zato smo se odlučili kadrovski pojačati stručnjacima koji će svojim iskustvom i znanjem značajno pridonijeti ostvarivanju najviših standarda sigurnosti, objasnili su u priopćenju iz DIV Grupe svoja nova kadrovska pojačanja.


Uz Galića, o sigurnosti Debeljakovih tvrtki brinut će i aktualni alkarski vojvoda Boško Ramljak, i to sa pozicije savjetnika Uprave Brodosplita za korporativnu sigurnost.


Vlado Galić rođen je 1965. godine u Širokom Brijegu, a diplomirao je rudarstvo 1991. godine na zagrebačkom Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Od 1991. godine bio je dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik specijalnih postrojbi i djelatnik sigurnosnog sustava MORH-a.


Završio je Ratnu školu OS “Ban Josip Jelačić”, a pohađao je NATO seminare iz područja organizacije, upravljanja i zapovijedanja. Bio je i nastavnik predmeta Strategija nacionalne sigurnosti u Zapovjedno-stožernoj školi ‘Blago Zadro’.


Po zajedničkom programu Fakulteta političkih znanosti i Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti stekao je zvanje menadžera sigurnosti iz područja poslovne i nacionalne sigurnosti.


Od prosinca 2017. pa do prosinca 2018. obnašao je dužnost savjetnika Predsjednice RH-a za obranu i nacionalnu sigurnost. Za sudjelovanje u Domovinskome ratu i obnašanje dužnosti u MORH-u i OS RH višestruko je nagrađivan i odlikovan, ističe se u Galićevoj biografiji koju je u priopćenju objavila DIV grupa.