Problemi u brodogradnji

Dalić: Za “3. maj” zatražen proračunski nadzor, Uljanik upozoren na dugove

Hina

Martina Dalić, Foto: D. JELINEK

Martina Dalić, Foto: D. JELINEK

Ministarstvo gospodarstva je, slijedom nalaza državne revizije za 2016. godinu, zatražilo provođenje proračunskog nadzora u 3. maju kako bi se, s obzirom na nalaz državne revizije, ustanovio tijek novca i način korištenja subvencija koje se isplaćuju iz državnog proračuna



Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić kazala je u srijedu u Saboru, odgovarajući na zastupničko pitanje, da je brodogradilište Uljanik upozoreno da smanji dugove prema dobavljačima, dok je za brodogradilište 3. maj zatraženo provođenje proračunskog nadzora.


Saborska zastupnica Ines Strenja-Linić (Most) postavila je Dalić pitanje tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru o poslovnim teškoćama u kojima su se našla ta dva brodogradilišta.


Strenja-Linić konstatirala je da je poslovanje Uljanik Grupe, kojoj je Vlada dala jamstva za kredite u vrijednosti 900 milijuna dolara, trenutno u problemima. Ta su jamstva dana kako bi Uljanik Grupa, koja je preuzela 3. maj, odradila knjigu narudžbi, u kojoj se nalazi više od 20 brodova. vrijednih iznad milijardu dolara i predviđenih za isporuku do kraja iduće godine.




»Iako postoji niz objektivnih razloga zašto je došlo do poteškoća ovog ambicioznog plana, postoji opravdana sumnja da je i poslovanje Uljanik Grupe temeljeno na sličnim obrascima kao u slučaju Agrokor. Na to upućuje neobična situacija, da je već na kraju prvog polugodišta ove godine dug 3. maja prema dobavljačima i kooperantima veći od 150 milijuna kuna«, istaknula je Strenja-Linić.


Po njezinim navodima, umjesto da podmiruje dugove, to je poduzeće povezanim društvima unutar Uljanik Grupe posudilo 523 milijuna kuna, čime je ugroženo gotovo 10.000 radnih mjesta u dva brodogradilišta i kooperantskim tvrtkama.


»Moje pitanje glasi, što namjeravate poduzeti kako biste spasili radna mjesta i izložena kooperantska poduzeća te omogućili nastavak proizvodnje i opstanak hrvatske brodogradnje?«, navela je zastupnica Strenja-Linić.


Potpredsjednica Dalić podsjetila je da se brodogradilišta 3. maj, Brodosplit i Brodotrogir nalaze u programu restrukturiranja, čija je provedba započela 2012. godine. Navela je i da je u tijeku procesa pristupnih pregovora dogovoreno i odlučeno da će hrvatska brodogradilišta, koja su se tada suočavala sa iznimnim poteškoćama u poslovanju i ovisila o državnim jamstvima, biti privatizirana.


»Sukladno tome, brodogradilište 3. maj je privatizirano i u kontekstu restrukturiranja preuzeto od Uljanika. Uljanik je brodogradilište u privatnom vlasništvu, koje jedino nije bilo uključeno u proces restrukturiranja, upravo iz razloga jer su poslovni rezultati Uljanika bili takvi da plan i restrukturiranje nije trebalo provoditi te je Uljanik bio brodogradilište, jedino, domaće, postojeće brodogradilište, koje je u stvari u tome procesu se pojavilo kao ono koje donosi novu vrijednost, u ovom slučaju 3. maju«, istaknula je Dalić.


Rekla je da su upravo zbog provođenja procesa restrukturiranja tijekom proteklih godina navedenim brodogradilištima isplaćivane subvencije. Nadalje, navela je Dalić, subvencije nisu isplaćivane Uljaniku, s obzirom da ono nije brodogradilište u poteškoćama, pa je sukladno tome Uljanik dobivao jamstva na temelju općih propisa koji se primjenjuju u cijeloj EU, što znači u omjeru 80 naprama 20 posto u smislu da su ta jamstva trebala biti i jesu dogovarana prema tržišnim uvjetima i nisu bila u cijelosti državna jamstva.


Ministarstvo gospodarstva je, slijedom nalaza državne revizije za 2016. godinu, zatražilo provođenje proračunskog nadzora u 3. maju kako bi se, s obzirom na nalaz državne revizije, ustanovio tijek novca i način korištenja subvencija koje se isplaćuju iz državnog proračuna. Rezultati proračunskog nadzora, međutim, još uvijek nisu konačni, kaže Dalić.


»Ministarstvo gospodarstva je kroz poslovne bilance brodogradilišta Uljanik, ali i njihova izvješća, opazilo da se u određenoj mjeri povećavaju dugovi dobavljačima. To ministarstvo nema nikakvu izravnu nadležnost nad brodogradilištem Uljanik, ponavljam ono je brodogradilište u privatnom vlasništvu i u okviru i kontekstu cijelog procesa restrukturiranja. Brodogradilište Uljanik upozoreno je da smanji dugove prema dobavljačima«, zaključila je Dalić.