Privremeno vjerovničko vijeće

DANAS POTVRDA NAGODBE Najveći upitnici pozicija Adrisa i kamata kod prolongiranja kredita

Jagoda Marić

Reuters

Reuters

I dok se s Adrisom još uvijek pregovara o uvjetima za davanje podrške nacrtu nagodbe, čini se da su Agram i Alca zadovoljni onim što su dogovorili i da će podržati konačni tekst nagodbe



ZAGREB Nakon 14 mjeseci izvanredne uprave u Agrokoru Privremeno vjerovničko vijeće danas bi trebalo potvrditi nagodbu koja će značiti da najveću domaću kompaniju preuzimaju vjerovnici i da Ivica Todorić u potpunosti gubi vlasništvo u svom koncernu. Novi će vlasnici, kao što se već najavljivalo, biti ruske banke s udjelom od 47 posto, od čega Sberbank 39 posto, a VTB osam posto. Vlasnici obveznica imat će oko 25 posto, od čega najveći udio od 12 posto Knighthead fond, domaće banke 12 posto, a prednjačit će Zagrebačka i OTP banka, a dobavljačima će pripasti oko četiri posto.


Sama činjenica da će nagodbu potvrditi privremeno, a ne stalno vijeće vjerovnika, koje se nije uspjelo formirati u više od godinu dana, sugerira da će biti još osporavanja takvog dogovora koji će biti zaključen pred sami istek rokova. Nije isključeno da će uloga Privremenog vijeća biti jedan od razloga za tužbu što je u više navrata najavljivao Franck nezadovoljan time kako će se u nagodbi tretirati pozajmice pojedinih kompanija Agrokoru.


Pozicija Adrisa 


Zato je još uvijek neizvjesno i hoće li se jedan od najvećih domaćih vjerovnika, Adris, priključiti nagodbi. Puno se više nije moglo doznati ni pred jučerašnji kasnopodnevni sastanak dobavljača gdje se očekivalo da predstavnici domaćih tvrtki pokušaju privoliti kolege iz Adrisa da se priključe onima koji podržavaju nagodbu. Uz poziciju Adrisa, jedan od većih upitnika je i taj po kojim će kamatama kreditori koji su po roll up modelu odobrili Agrokoru zajam u lipnju prošle godine produžiti njegovo trajanje, jer kompanija nije uspjela dogovoriti klasični kredit kojim bi zamijenila roll up. Upravo su visoke kamate koje su kreditori iz roll up modela tražili za prolongiranje zajma bile jedan od tema o kojima su nedavno predstavnici Sberbanka razgovarali s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem. Posljednje informacije kažu da se pregovara o kamatama od deset do 13 posto, i u tako visokim kamatama ogleda se i odnosi kreditora, uglavnom američkih fondova, prema novim dominantnim vlasnicima u Agrokoru ruskim bankama, ali vjerojatno i njihova procjena koliko je još uvijek rizično posuđivati novac Agrokoru.




I dok se s Adrisom još uvijek pregovara o uvjetima za davanje podrške nacrtu nagodbe, čini se da su Agram i Alca zadovoljni onim što su dogovorili i da će podržati konačni tekst nagodbe.


Alca potvrdila 


Iz Alce je jučer stiglo priopćenje u kojemu se navodi da njihova uprava i nadzorni odbor smatraju da je nagodba vjerovnika s članicama grupacije Agrokor najbolje rješenje za izlaz iz teške situacije u kojoj su se našli svi sudionici.


– Nakon dugačkog i iscrpljujućeg procesa, smatramo da smo danas postigli zajednički dogovor sa svim dionicima u procesu. Ostao je još dio tehničkog odrađivanja dokumentacije. Onog trenutka kada se ista potpise, Alca Zagreb d.o.o. će obustaviti sve pravne radnje koje su poduzete kako bi zaštitili opstojnost svog poslovanja – priopćili su jučer iz te tvrtke. Dogovor je potvrdila i zamjenica izvanrednog povjerenika Irena Weber nakon sastanka na kojem su ona i izvanredni povjerenik Fabris Peruško izvijestili premijera o završnim koracima u postizanju nagodbe.


– S Alcom smo posljednjih nekoliko tjedana intenzivno vodili pregovore, u biti smo posredovali između Alce i pokušali postići dogovor s njihovom poslovnim bankama i to se danas i dogodilo. Zadovoljni smo i sretni zbog toga – kazala je Weber. Na pitanje što je s Adris Grupom, te je li i u tom slučaju bio moguć isti dogovor, Peruško je odgovorio: »Zasad ništa«.


Odbijena žalba 


Prema informacijama koje su dosad izlazile u javnost dogovoreno je da će banke otpisati čak 65 posto potraživanja koja imaju prema dobavljačima Agrokora, koji su podizali kredite i onda davali pozajmice bankama. Preostalih 35 posto te bi tvrtke trebale ipak otplatiti. Je li se u tome nešto mijenjalo, vidjet će se sutra, a dogovor s Agramom ostat će ipak malo više tajna, jer nije dio nagodbe nego sporazuma te kompanije s vjerovnicima koji postaju vlasnici Agrokora.


Oglasio je jučer i Visoki trgovački sud koji je odbio žalbu članova privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora te potvrdio prvostupanjsko rješenje Trgovačkog suda prema kojemu izvanredni povjerenik, a ne Privremeno vijeće, može imenovati savjetnike u sklopu izvanredne uprave. Riječ je o odluci privremenog vijeća da angažira dodatne savjetnike za vjerovnike, a koje bi trebao plaćati Agrokor iz redovitog poslovanja. Trgovački sud je još u travnju ukinuo tu odluku Privremenog vijeća, uz obrazloženje da Privremeno vijeće nema zakonske ovlasti za donošenje takve odluke te da u postupku izvanredne uprave svaki vjerovnik snosi svoje troškove postupka. Potvrdio je to sada i Visoki trgovački sud.