Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. veljače 2019.
Ispis članka: Cijene nafte pale prema 74 dolara, stišana zabrinutost za opskrbu - Novi List

NoviList.hr

Cijene nafte pale prema 74 dolara, stišana zabrinutost za opskrbu

Otvorene libijske luke

13. srpanj 2018 17:18

Napisao: HINA

Trgovci su se danas fokusirali na otvaranje naftnih luka na istoku Libije i na izjavu američkog državnog tajnika Mikea Pompea da će Washington razmotriti izuzeća u zabrani uvoza iranske nafte

Infrastruktura u libijskoj naftnoj luci Ras Lanuf pretrpjela je oštećenja u srpnju / Foto Reuters

LONDON Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema razini od 74 dolara nakon obnove izvoza preko libijskih luka i naznaka da bi Iran mogao nastaviti izvoziti naftu u ograničenim količinama unatoč američkim sankcijama.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 36 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 74,09 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po skoro nepromijenjenoj cijeni od 70,22 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na otvaranje naftnih luka na istoku Libije i na izjavu američkog državnog tajnika Mikea Pompea da će Washington razmotriti izuzeća u zabrani uvoza iranske nafte.

Krajem lipnja i početkom srpnja cijene nafte približile su se razini od 80 dolara zbog poremećaja u opskrbi iz Libije i Venezuele i bojazni da će Sjedinjene Države pritisnuti sve kupce iranske nafte da u studenom obustave uvoz.

Ti su problemi gurnuli opskrbu u prvi plan te je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u jučer objavljenom mjesečnom izvješću o naftnim tržištima upozorila da u svijetu nema dovoljno rezervnih proizvodnih kapaciteta i da bi svaki novi poremećaj mogao dodatno povećati cijene nafte.

Utjecaj IEA-inog izvješća ograničile su bojazni da bi trgovinske napetosti između SAD-a i Kine mogle naštetiti rastu svjetskog gospodarstva a time i potražnji za naftom.
»Iako tržište nafte nije moglo izbjeći sve veće trgovinske napetosti i pogoršano raspoloženje na financijskim tržištima, rasprodaje su više bile motivirane naznakama povećanja opskrbe«, drži analitičar švicarske banke Julius Baer ??Carsten Menke.

Raspoloženje na tržištima prigušili su danas i podaci koji su pokazali pad kineske potražnje za naftom. Najveći uvoznik sirove nafte u svijetu kupovao je u prošlom mjesecu najmanje nafte u ovoj godini, napomenuo je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je jutros da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 72,15 dolara, što znači da je potonula 2,25 dolara u odnosu na prethodni radni dan.