Otklonjeni prekidi

Cijena nafte pala treći tjedan zaredom

Hina

Reuters

Reuters



Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer su ulagači oprezni zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine i jer su nedavni prekidi u proizvodnji otklonjeni, pa su splasnule bojazni od pada ponude.


Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 3,1 posto, na 73,07 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1 posto, na 70,45 dolara.


Cijene su nafte posljednjih dana pod pritiskom zabrinutosti ulagača zbog povećane ponude budući da su nedavni prekidi u proizvodnji u međuvremenu otklonjeni, pa su ponovno pokrenuti proizvodnja i isporuke sirove nafte.




Uz to, trgovinske napetosti između SAD-a i Kine potaknule su strahovanja da će se rast dvaju najvećih svjetskih gospodarstava usporiti, ali i da će globalna potražnja oslabiti.


Te su napetosti dodatno ojačale nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump u petak kazao da je spremam nametnuti carine na sav uvoz robe iz Kine u vrijednosti 500 milijardi dolara.


Slabija potražnja za naftom u SAD-u i Kini, zbog usporavanja gospodarstva izazvanog trgovinskim sukobom tih dvaju najvećih svjetskih potrošača nafte, vjerojatno bi značajno pritisnula tržišta, kažu analitičari.


SAD su činile oko petinu globalne naftne potražnje u 2017. godini, dok je na Kinu otpadao udjel od oko 13 posto, pokazuju podaci iz BP-ovog statističkog pregleda.


Blagu podršku cijenama pružila je, pak, Saudijska Arabija, najavivši u petak da će smanjiti isporuke u idućem mjesecu.


»Saudijska Arabija očekuje da će izvoz smanjiti za oko 100 tisuća barela dnevno u kolovozu jer poduzima poteze kako bi se pobrinula da ne isporučuje nafte na tržite više nego što su potrebe potrošača«, kazao je saudijski predstavnik u OPEC-u Al-Aama.


Poručio je također da zabrinutosti da će Saudijska Arabija s partnerima ići u značajne prekomjerne isporuke na tržišta nisu utemeljene.


Uz to, bojazni u vezi poremećaja u ponudi splasnule su i zbog toga što Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) postupno povećava proizvodnju.


OPEC je više od godinu i pol dana držao proizvodnju smanjenu kako bi podržao rast cijena nafte, no zbog poremećaja u proizvodnji u Venezueli, Angoli i Libiji, kao i mogućih sankcija Iranu, nedavno je ta organizacija odlučila povećati proizvodnju kako bi nadoknadila manjak na tržištu.


A da je na tržištu dovoljno nafte pokazuje i podatak tvrtke Baker Hughes da je prošloga tjedna broj naftnih postrojenja u SAD-u pao za njih pet, na ukupno 858 postrojenja, što je najveći tjedni pad od ožujka.


To pokazuje da američki proizvođači procjenjuju da je ponuda dovoljna, kažu analitičari.


No, kako je u istom lanjskom razdoblju aktivno bilo samo oko 765 postrojenja, znatno veći broj sadašnjih aktivnih postrojenja pokazuje i to da američkim proizvođačima odgovaraju više razine cijena.