DZS

Broj nezaposlenih je nakon turističke sezone opet rastao: Evo koliko ljudi trenutno radi u Hrvatskoj

Hina

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Prema podacima koje DZS preuzima iz evidencije aktivnih osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama krajem desetog mjeseca ove godine bilo je 188.626 zaposlenih, što je za 10.867 osoba ili 5,4 posto manje nego mjesec dana prije



Krajem listopada u Hrvatskoj je bilo ukupno 1,42 milijuna zaposlenih, što je 0,6 posto ili 8.512 manje nego krajem rujna, dok je stopa nezaposlenosti porasla s rekordno niskih 8,4 na 9,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).


»Nakon što je osam uzastopnih mjeseci bilježeno kontinuirano smanjenje stope nezaposlenosti, ovakva su kretanja uobičajena za prijelaz iz rujna u listopad«, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.


Porast stope nezaposlenosti na mjesečnoj razini odraz je sezonskih kretanja na tržištu rada.




»Naime, povratkom sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih, povećao se broj evidentiranih nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini – za 8,5 posto, na ukupno 141.672 osobe«, navodi se u analizi RBA, objavljenoj u utorak.


Na godišnjoj je razini, pak, stopa nezaposlenosti pala za 2,1 postotni bod, s obzirom da je u lanjskom listopadu iznosila 11,2 posto.


»Smanjenje stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je snažnijeg pada broja nezaposlenih u odnosu na pad broja aktivnog stanovništva. Naime, uz nastavak smanjenja broja nezaposlenih po dvoznamenkastim stopama, za 21,5 posto, broj aktivnog stanovništva zabilježio je godišnju stopu pada od 2,6 posto«, navode analitičari RBA.


Ističu i da se u idućim mjesecima može očekivati porast stope nezaposlenosti na mjesečnoj razini, čije bi smanjivanje trebalo započeti u veljači ili ožujku 2019.


»Naime, iako se stopa nezaposlenosti ove godine kreće na izuzetno niskim povijesnim razinama, nezaposlenost i dalje obiluje nizom strukturnih slabosti te je kretanje broja nezaposlenih, odnosno stope nezaposlenosti uglavnom određeno sezonskim kretanjima na tržištu rada, prvenstveno poslovima vezanim za turizam«, zaključuju analitičari RBA.


Najveći pad zaposlenosti u turizmu, rast u građevinarstvu


Po nedavno objavljenom izvješću DZS-a, krajem listopada u pravnim je osobama bilo zaposleno 1,215 milijuna osoba, što je za 2.406 osobe ili za 0,2 posto više nego krajem rujna.


Prema djelatnostima, najviše je u listopadu u odnosu na rujan smanjen broj zaposlenih u djelatnosti turizma i ugostiteljstva – za 3,8 posto, na 81.526 osoba – a slijede administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti s padom od 3,6 posto, na 47.404 zaposlenih.


Nasuprot tomu, najviše je na mjesečnoj razini porastao broj zaposlenih u građevinarstvu za 0,7 posto, na 73.727 djelatnika, te u sektoru obrazovanja za 6,6 posto, na 111.599 osoba.


Prema podacima koje DZS preuzima iz evidencije aktivnih osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama krajem desetog mjeseca ove godine bilo je 188.626 zaposlenih, što je za 10.867 osoba ili 5,4 posto manje nego mjesec dana prije.


Isto tako, za 0,3 posto pao je broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem listopada bilo 19.441, što je za 51 osobu manje nego krajem rujna.


Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem listopada u evidenciji zavoda je bilo 141.672 nezaposlenih, što je za 11.095 osoba više nego mjesec ranije.