Kriptovaluta

Bitcoin oštro oscilira: Sada mu je vrijednost opet pala

Hina

Reuters

Reuters



Nakon tri tjedna uzastopnog rasta, dolar je prošloga tjedna na svjetskim valutnim tržištima pao prema košarici valuta, a oštro je pao i tečaj bitcoina.


Američka je valuta prošloga tjedna najviše oslabila prema europskoj, pa je cijena eura skočila 0,9 posto, na 1,1860 dolara.


No, dolar je ojačao prema japanskoj valuti, za 0,6 posto, na 113,30 jena.




Unatoč jačanju prema jenu, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna skliznuo 0,7 posto, na 93,31 bod.


Od važnih vijesti u proteklom tjednu ističe se prihvaćanje dugo iščekivane porezne reforme koju je američki predsjednik Donald Trump obećao još u lanjskoj izbornoj kampanji.


Vjeruje se da će najveće izmjene poreznog sustava u SAD-u u 30 godina pružiti poticaj ionako vrlo solidnom gospodarskom rastu.


Najnoviji podaci o američkom BDP-u pokazali su da je najveće svjetsko gospodarstvo u trećem kvartalu poraslo najbrže u više od dvije godine.


No, donošenje porezne reforme nije potaknulo jačanje dolara jer je njezin utjecaj manje-više već ugrađen u cijenu dolara, kao i povećanje kamata američke središnje banke.


Pitanje je i kako će porezna reforma utjecati na inflaciju, pa je, kažu analitičari, još rano za sigurnije procjene o tome hoće li Fed idućih godina ubrzati tempo povećanja kamata.


I dok Fed već dulje vrijeme zaoštrava monetarnu politiku, Europska središnja banka (ECB) vrlo oprezno najavljuje takav smjer.


Ipak, kako se gospodarstvo eurozone oporavlja, sve je izvjesnije da će i ECB u idućem razdoblju normalizirati monetarnu politiku, pa euro jača. Zbog toga je tečaj eura prema dolaru od početka godine na dobitku gotovo 13 posto.


»Idućih mjeseci očekujemo da će dolar ostati u fazi konsolidacije, dok bi u drugom dijelu iduće godine mogao oslabiti jer na valutnim tržištima ključni faktor ponovno postaju trendovi u monetarnoj politici u svijetu«, poručili su analitičari Wells Fargo banke u bilješci klijentima.


Premda se euro krajem tjedna našao pod blagim pritiskom zbog izbora u Kataloniji na kojima su pobijedili zagovornici njezine neovisnosti, politička kriza u Španjolskoj ipak nije narušila trend jačanja europske valute.


A cijena bitcoina daleko je od jasnog smjera, s obzirom da svakodnevno oštro oscilira. Nakon što je 17. prosinca skočila na gotovo 20.000 dolara, prošloga je tjedna, nakon oštrih dnevnih oscilacija, pala oko 30 posto, zaronivši u jednom trenutku i ispod 12.000 dolara.