Brodogradnja pred kolapsom

BITI ILI PROPASTI: Danas deblokada računa ili stečaj i propast Uljanika i Trećeg maja

Orjana Antešić

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

Član Štrajkaškog odbora »3. maja« Juraj Šoljić kaže da su od Uprave jučer samo ponovno čuli da se »radi na deblokadi računa«. Sličnu informaciju potvrdili su i iz Ministarstva gospodarstva.



RIJEKA/PULA – Radnici riječkog »3. maja« jučer su ponovo stupili u štrajk. Formalni razlog je neisplata plaća za rujan, a zapravo je riječ o zadnjem odbrojavanju biti ili ne biti za riječko brodogradilište i cijelu Uljanik grupu. Danas istječe šezdeseti dan otkad je račun »3. maja« u neprekidnoj blokadi. Ne uspije li se u ovim zadnjim satima skinuti sve ovrhe koje su »legle« na račun riječkog brodogradilišta i dogovoriti se s vjerovnicima, od sutra će biti ispunjeni uvjeti za pokretanje stečajnog postupka nad riječkim brodogradilištem.


To, istina, ne znači da će stečaj automatizmom biti otvoren. Njega pokreće Fina, ali tek nakon 120 dana kontinuirane blokade računa. Međutim, Upravi riječkog brodogradilišta, odnosno direktoru Maksimilianu Percanu, sada počinje teći rok od 21 dan za podnošenje zahtjeva za otvaranje stečaja. Doduše, kako objašnjavaju naši izvori upućeni u tematiku stečajnog zakona i postupka, Percan to i ne mora učiniti, tim više ako je Nadzorni odbor »3. maja« upoznat sa stanjem u društvu i dugotrajnom blokadom računa.


Ni novaca, ni poslova


Međutim, činjenica da bi bili ispunjeni zakonski uvjeti za otvaranje stečaja nad »3. majem« donijela bi itekakvu novu nelagodu i opasnost jer u tom slučaju, osim Uprave, zahtjev za stečajem mogao bi pokrenuti i bilo koji vjerovnik koji ima ovršnu ispravu ili sudsku presudu oko nenaplaćenih potraživanja.




Član Štrajkaškog odbora »3. maja« Juraj Šoljić kaže da su od Uprave jučer samo ponovno čuli da se »radi na deblokadi računa«. Sličnu informaciju potvrdili su i iz Ministarstva gospodarstva.


– Prema našim informacijama, Uprava intenzivno radi na deblokadi računa »3. maja« i postoje veliki izgledi da se tijekom utorka račun deblokira – poručili su iz Horvatova resora.


Za razliku od pulskog škvera u kojem su dvije novogradnje, jaružalo i polarni kruzer, koji bi trebali biti isporučeni do kraja godine, riječko brodogradilište je u situaciji da, osim svojih radnika, praktički nema ništa i da mu stečaj kuca na vrata koja može otvoriti bilo koji vjerovnik.


Više pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista