Pravda u Strasbourgu: nova pljuska hrvatskom pravosuđu

Zbog batina ispred škole država mora isplatiti 7.500 eura

Ana Raić Knežević

Europski sud za ljudska prava zaključio je da napad odraslog muškarca na 13-godišnjaka, bez ikakve kazne za nasilnika, predstavlja povredu mladićevih prava 



ZAGREB  Zbog batina što ih je dobio na školskom igralištu u Dubrovniku prije gotovo 10 godina Tomislav Remetin morao je po pravu čak do Strasboruga. I konačno ju je dočekao, jer je Europski sud za ljudska prava zaključio kako mu je prekršeno pravo na privatnost, zbog čega mu Hrvatska mora platiti 7.500 eura odštete. 


Naime, tada 13-godišnji Remetin igrao je s prijateljima na školskom igralištu nogomet. Dječaci su na igralištu pronašli loptu, no ubrzo se pojavio dječak koji je tvrdio da je lopta njegova i da mu je vrate. Remetin mu nije povjerovao te mu je odbio dati loptu. Međutim, nedugo nakon toga na igralištu se pojavio dječakov otac i nasrnuo na Remetina. Povukao ga je za majicu i nekoliko ga puta udario po glavi i leđima, da bi mu na kraju uzeo sinovljevu loptu. 


Ogrebotine od udaraca


Remetin je slučaj prijavio dubrovačkoj policiji koja je uspjela identificirati nasilnog oca. On sam je u međuvremenu potražio liječničku pomoć. Dijagnosticirane su mu ogrebotine na lijevom obrazu, i lijevoj stani leđa. 




Mjesec dana kasnije na zahtjev dubrovačke policije pokrenut je prekršajni postupak protiv nasilnog muškaca. Sudilo mu se zbog remećanja javnog reda i mira. Ispitan je tek u lipnju 2004. godine, da bi u travnju 2005. godine slučaj pao u zastaru. 


Istovremeno je na zahtjev Tomislavovog oca pokrenut i kazneni postupak protiv muškarca koji mu je napao sina. Dječaci koji su s Tomislavom igrali nogomet potvrdili su detalje iz prijave. 


– Sjedili smo ispod masline gdje je Tomislav pronašao loptu. Onaj drugi dečko tražio ju je za to vrijeme po igralištu. Tada se pojavio jedan bradati muškarac tražeći Tomija.


Pokušao ga je uhvatiti. Na kraju ga je zgrabio za majicu, te ga dvaput ošamario i udario u bok. Još se izvikao na njega zabraniši mu da se više ikada približi njegovom sinu, opisali su svjedoci. 


No optuženik je u svojoj obrani sve to porekao ustvrdivši na sudskom ročištu u lipnju 2006. godine kako nije bio nasilan prema 13-godišnjaku.


Oslobođen krivnje


Tužiteljstvo je na kraju odustalo od kaznenog progona, uvjereno kako nema dovoljno dokaza protiv optuženika, nakon čega je Remetinov otac izjavio da će osobno preuzeti postupak protiv muškarca koji mu je pretukao sina. No, ni u tom postupku nisu dokazali optuženikovu krivnju. Oslobođen je uz obrazloženje da je Remetin isprovocirao njegove postupke.


Ni pokušaj da nasilni otac bude osuđen zbog prijetnji Tomislavu Remetinu nije uspio, jer je Općinski sud u Dubrovniku zaključio da je za sve ono što se dogodilo na školskom igralištu već ranije oslobođen krivnje u procesu zbog nasilničkog ponašanja. 


Kako im je propao i pokušaj ishođenja 10.000 kuna odštete u parničnom postupku na dubrovačkom sudu, te kada su Vrhovni i Ustavni sud RH odbacili sve njihove žalbe, Remetini su krenuli po pravdu u Strasbourg. 


Sagledavši sve Europski sud za ljudska prava zaključio je kako napad na 13-godišnjaka od strane odraslog muškarca, koji je na kraju prošao nekažnjeno predstavlja povredu mladićevih konvencijskih prava i to prije svega prava da država osigura zaštitu njegovog fizičkog i moralnog integriteta. 


To što Hrvatska ima adekvatno prekršajno i kazneno zakonodavstvo nije dovoljno, ocijenio je sud, jer se upravo u slučaju Remetin dokazalo kako njegova primjena u praksi nije dostatna, te je postupak protiv nasilnika čak pao u zastaru.