Dramatična potraga

Zadnji put viđena 200 metara od obale: Zbog nevremena prekinuta potraga za nestalom surfericom

Hina

Ilustracija: Sergej Drechsler

Ilustracija: Sergej Drechsler

Službenici splitske Lučke kapetanije na temelju izjave očevidaca izvijestili su kako je nestala surferica posljednji put viđena 200 metara od bolske obale, kamo je pokušala doplivati, zbog čega je pustila dasku, no nestala je zbog jakog vjetra i visokoga mora.



ZAGREB – Dvojica surfera spašena su kod Bola, a potraga za nestalom surfericom u splitskom akvatoriju privremeno je prekinuta zbog jakog nevremena, prenijelo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture informaciju Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).


Rano poslijepodne MRCC Rijeka pokrenuo je koordiniranu potražno-spasilačku akciju u splitskom akvatoriju za nestalom V.V.S., rođenom 1993., državljankom Meksika, nakon dojave hrvatskoga državljanina, voditelja surferske škole B.H koja je organizirala surfanje u Bračkom kanalu.


Prije toga angažirana je splitska Lučka kapetanija, lučke ispostave Milna i Stari Grad, budući da je voditelj surferske škole najprije prijavio da su u opasnosti dva polaznika koje je vjetar na surferskim daskama nosio Bračkim kanalom prema otoku Hvaru. Nakon toga obalne radijske postaje pozvale su u pomoć i sve sudionike u pomorskom prometu u području potrage. Tome su se odazvali i članovi centra za ronjenje “Delfin”, koji su vlastitim plovilom u 13,04 sati spasili dvojicu surfera iz mora, 1,5 milja od Bola te ih neozlijeđene iskrcali u Bolu.




Odmah nakon spašavanja dvojice surfera, u 13,10 sati voditelj te surferske škole preko Županijskoga dojavnog centra 112 u Splitu javio je MRCC u Rijeci da je nestala i polaznica njegove škole. Pokrenuta je široko koordinirana potražno-spasilačka akcija, no kako su u trenutku dojave na moru zavladali izrazito nepovoljni vremenski uvjeti, u 15,30 sati MRCC Rijeka angažirao je potražni zrakoplov pilatus iz sastava Obalne straže Republike Hrvatske. Svim sudionicima u pomorskom prometu u području potrage poslana je obavijest o nestaloj osobi preko obalnih radijskih postaja.


Službenici splitske Lučke kapetanije na temelju izjave očevidaca izvijestili su kako je nestala surferica posljednji put viđena 200 metara od bolske obale, kamo je pokušala doplivati, zbog čega je pustila dasku, no nestala je zbog jakog vjetra i visokoga mora.


Pilot potražnog zrakoplova Obalne straže u u 16,03 sata uočio je surfersku dasku tri nautičke milje jugozapadno od Bola, ali, nažalost, ne i nestalu surfericu.


U 16,56 sati zbog dodatnog pogoršanja vremena, MRCC Rijeka privremeno je naredio prekid pomorskih traganja za nestalom surfericom, a nastavlja se i kopnena potraga u kojoj sudjeluju pripadnici javnih vatrogasnih postrojba iz Splita te službenici splitsko-dalmatinske Policijske uprave koji pretražuju obalno područje od Dugog rata do Rta Smočiguzica te sjevernu stranu otoka Hvara od uvale Žukova prema Travnoj.