Policija pronašla krivca

Za smrt sestara Filipović osumnjičen Robert Žaja, policija objavila detalje tragedije iz 2006.

Slavica Kleva

Foto M. Aničić / NL arhiva

Foto M. Aničić / NL arhiva

On je sinoć - točno na desetu godišnjicu tragedije - priveden u Općinsko državno odvjetništvo. Relativno se kratko zadržao na ispitivanju u tužilaštvu, niti trideset minuta, pa je pretpostavka da se u ovom času brani šutnjom



Osumnjičenik za skrivljavanje prometne nesreće u kojoj su 15. prosinca 2006. godine nadomak benzinske crpke u Cerniku stradale sestre Filipović – 22-godišnja Višnja i 18-godišnja Gordana – danas bi trebao biti priveden sucu istrage u Županijski sud, gdje će se odlučiti o daljnjem postupanju.


Radi se o 46-godišnjem Robertu Žaji iz Mavrinaca, koji je sinoć – točno na desetu godišnjicu tragedije – priveden u Općinsko državno odvjetništvo. Relativno se kratko zadržao na ispitivanju u tužilaštvu, niti trideset minuta, pa je pretpostavka da se u ovom času brani šutnjom. 


U ovom trenutku nije poznato koje su to indicije i tragovi policiju doveli na kućni prag osumnjičenog Žaje, ali vjerojatno su dokazi čvrsti kada je prepraćen na ispitivanje u tužilaštvo pod sumnjom da je upravo on izazvao tešku nesreću u kojoj su smrtno stradale sestre Filipović, a njihova trojica prijatelja u automobilu lakše ozlijeđena. 




Nesreću je, podsjetimo, izazvao vozeći u kontra smjeru njihovim prometnim trakom autoceste Rijeka – Zagreb. 


Nadamo se da će istraga koja će tek uslijediti odgovoriti na osnovna pitanja, zašto šutnja punih deset godina? Ako ništa drugo, roditelji Filipović imaju pravo saznati.


O događaju se jutros oglasila i Policijska uprava primorsko – goranska čije priopćenje prenosimo u cijelosti.


– Policijski službenici Ravnateljstva policije i Policijske uprave primorsko-goranske dovršili su u četvrtak, 15. prosinca 2016. godine kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjakom s područja Čavla zbog sumnje da je 2006. godine počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće.


Sumnja se da je osumnjičeni 46-godišnjak, 15. prosinca 2006. godine oko 20,25 sati, teško kršeći prometna pravila, vozilom Renault Clio kod ulaza benzinske postaje Cernik, a kako bi skratio put u pravcu mjesta Čavli, ušao u južnu prometnu traku koja je bila namijenjena isključivo za promet vozila u smjeru sjevera odnosno Kikovice te dolaskom do 76 km i 600 m autoceste A6, oduzeo prednost prolaska Toyoti Yaris, kojom je upravljala pok. Višnja Filipović, tada 22-godišnjakinja. Ona je, izbjegavajući direktan udar vozila, naglo skrenula udesno uslijed čega se njeno vozilo više puta prevrnulo. Pok. Gordana Filipović, tada 18-godišnjakinja, ispala je iz stražnjeg desnog sjedišta na kolnik i od zadobivenih ozljeda preminula sljedećeg dana. Ostali putnici iz vozila (1987., 1987. i 1984.) lakše su ozlijeđeni.


Kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno da se osumnjičeni 46-godišnjak, bez obzira na činjenicu da je uočio prometnu nesreću nastavio kretati u smjeru juga i kod izlaska Čavle napustio autocestu A6.


Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu je prijavu, doveden pritvorskom nadzorniku.


Više o slučaju pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…